Σλοβενία: Η άλλοτε χώρα “πρότυπο” στην ΕΕ, έτοιμη να υποδεχθεί τη δική της τρόικα

Όταν η Σλοβενία το 2007 έμπαινε στην ευρωζώνη, είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτή, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα σε όλη την (ανατολική) Ευρώπη.

Περίπου πέντε χρόνια μετά, η σλοβενική οικονομία μαστίζεται από βαθιά ύφεση, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται, παρά τις περιοδικές επίσημες διαψεύσεις, στην αποτροπή της υποβολής αιτήματος για εξωτερικό δανεισμό από την

γνωστή τρόικα. Η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη, έπληξε καίρια μια οικονομία στηριγμένη στις εξαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών τους, φαρμάκων, οικιακών ειδών κ.ά., αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και των ανακατατάξεων στους κόλπους ενός καλά “βολεμένου” πολιτικού προσωπικού.

“Η Σλοβενία είχε μια άριστη πρώτη εικόνα, η οικονομία της ανήκε στα προπορευόμενα μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η κρίση έφερε στο φως πολλές προβληματικές καταστάσεις που της κληροδότησε το σοσιαλιστικό παρελθόν της στη πρώην Γιουγκοσλαβία”, υποστηρίζει η Αυστριακή αναλύτρια Ερμίνα Βίντοβιτς, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών με έδρα τη Βιένη.

Οι κατά πλειοψηφία κρατικές σλοβενικές τράπεζες είναι πλέον αντιμέτωπες με σωρεία “τοξικών” δανείων, τα οποία ισούνται σχεδόν στο 19% του σλοβενικού ΑΕΠ. Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους “κοκκίνισαν” με την κρίση είναι κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά το σκάσιμο, το 2009, της φούσκας –και εδώ- στην αγορά ακινήτων.

Το σλοβενικό δημοσιονομικό συνολικό έλλειμμα ανέρχεται πλέον περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ – παρά την κυβερνητική προσπάθεια να συγκρατηθεί στο 3,5% . Στο τέλος του 2011 αυτό προσέγγιζε το 6,5% και όπως εγκύρως αναλύεται, η παραμικρή προσπάθεια να “διασωθούν” οι τοξικές τράπεζες με χρήματα του φορολογούμενου θα εκτινάξει αυτό το έλλειμμα, εκτός αν μαθηματικά οδηγήσει τη χώρα στην ‘τρόικα’, κατά το ιρλανδικό μοντέλο.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποκλεισμένη από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού τους ερχόμενους λίγους μήνες έχει να εξοφλήσει κρατικά ομόλογα αξίας δύο δισ. ευρώ. ”Όσο  επιμένει το κλίμα κερδοσκοπίας για την επικείμενη υπαγωγή της σλοβενικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόσο αυτός έρχεται πιο κοντά, μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία” εκτιμά ο οίκος οικονομικών αναλύσεων-ερευνών Eurasia Group, υπογραμμίζοντας “την κρισιμότητα, που έχουν για την πορεία της σλοβενικής οικονομίας οι ερχόμενες 60 μέρες”.

“Η Σλοβενία δεν έχει χρόνο για χάσιμο”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα 10ετή ομόλογα της Σλοβενίας πριν από περίπου δυο μήνες είχαν απόδοση 7,6%, που μειώθηκε στο 6,29% μόλις σήμερα. Τον Απρίλιο είχε ακυρωθεί μία έκδοση εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό το σλοβενικό υπουργείο των Οικονομικών θα αποπειραθεί πλέον να το εξασφαλίσει στην αμερικανική χρηματαγορά.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιάνεζ Γιάνσα, έχει οριακή κοινοβουλευτική στήριξη. 

Keywords
Τυχαία Θέματα