Σκληρό πόκερ με τον Κουβέλη… μπαλαντέρ

Μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και σε σχέση με την τρόικα, παίζεται τις τελευταίες ώρες. Η κυβέρνηση διά του Γ. Στουρνάρα ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανακοίνωσε ότι έκλεισε το πακέτο και με τα εργασιακά πετυχαίνοντας, όπως τουλάχιστον δηλώνει, σοβαρές βελτιώσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Παράλληλα,

ανακοίνωσε και την επίτευξη συμφωνίας για τη διετή επιμήκυνση. Μάλιστα την είδηση επιβεβαίωσαν και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η El Pais.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» ήταν η δήλωση του Β. Σόιμπλε ο οποίος μάλιστα είπε ότι είναι σπέκουλα η δήλωση Στουρνάρα ενώ συγκρατημένος ήταν και ο Μ. Ντράγκι ο οποίος δήλωσε: «Η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν ακόμη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά. Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες».

Αναφορικά με τα εργασιακά το ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση για τα πλέον των 16 ετών απασχόλησης αυξάνεται από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση αυξάνεται από 1-3 μήνες που ζητούσε η τρόικα στους 4 μήνες.

«Όλο το βράδυ μίλαγα με την τρόικα. Έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις: δέχτηκε να ανέβει η αποζημίωση στις 2.000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης από τους 3 στους 4 μήνες», είπε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δε θα μπει ψαλίδι στα επιδόματα γάμου.

Ουσιαστικά για τις αποζημιώσεις δε θίγονται όσοι εργαζόμενοι έχουν εργασία μέχρι 28 χρόνια αφού θα πάρουν τους μισθούς που θα έπαιρναν αν απολύονταν. Οι πάνω από 28 χρόνια θα πάρουν 12 μισθούς και θα υπάρχει και το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Αυτό λοιπόν το πακέτο πήγε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με τον Βενιζέλο να μην έχει πρόβλημα, αλλά με τον κ. Κουβέλη να συνεχίζει να… στυλώνει τα πόδια. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται μέχρι αυτή την ώρα ούτε τη νέα συμφωνία με την τρόικα θέτοντας ξεκάθαρα θέμα για τα εργασιακά. Η μη αποδοχή της συμφωνίας με την τρόικα την τινάζει στον αέρα, εκτός κι αν υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

Πάντως, δύο φαίνεται να είναι τα σενάρια που παίζουν:

1. Το πρώτο λέει ότι ο Φ. Κουβέλης πάει σε σύγκρουση με τα άλλα δύο κόμματα και αποχωρεί από την κυβέρνηση αρνούμενη να δεχθεί τα εργασιακά και το νέο συμβιβασμό. Τότε πιθανότατα τα εργασιακά θα πάνε με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή και θα πρέπει να περάσουν με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με βάση τις εκλογές του Ιουνίου είναι 160. Ωστόσο, υπάρχει η ανεξαρτητοποίηση του κ. Σταυρογιάννη ενώ υπάρχουν και οι λεκτικές τουλάχιστον διαφοροποιήσεις κι άλλων βουλευτών.

2. Το δεύτερο σενάριο, και πιο πιθανό, είναι ότι ο Φ. Κουβέλης παίζει το πόκερ μέχρι τέλους. Δηλαδή θα προσπαθήσει με την άρνησή του να κερδίσει το περισσότερο από τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή να υποχωρήσει κι άλλο η τρόικα ώστε η ΔΗΜΑΡ να μπορεί να δι

Keywords
Τυχαία Θέματα