Σκληρό μπρα-ντε-φερ για Πανδημία - Τι "ανοίγει" τις επόμενες μέρες

Και η προσεχής εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία μεν αλλά και τα συμπαρομαρτούντα της.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από την επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων και τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς τα κρούσματα μεν έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά τα νοσοκομεία και οι εντατικές της χώρας βρίσκονται ακόμη σε συνθήκες αυξημένης πίεσης με το ΕΣΥ να δοκιμάζει ακόμη τις αντοχές του.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις αντιπολιτευτκές αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το μότο στην κυβέρνηση είναι σταθερό: Μέμφονται την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό, μικροπολιτική και υποκρισία καθώς και για επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας από τη γενική συμφορά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο "χάρτης"

Πλέον, η προσοχή εστιάζεται στην επόμενη εβδομάδα. Όταν και αναμένεται να αποτυπωθεί ο στρατηγικός χάρτης εξόδου από την καραντίνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και της εστίασης από το... 2021.

"Σε ό,τι αφορά στα σχολεία υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς, όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό –γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας– αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο να το φέρουν στο σχολείο. Γιατί, όπως βλέπουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, σε επίπεδα κοντά στα 2.000 την ημέρα. Άρα, για αυτό τον λόγο, αυτήν τη στιγμή, είναι πολύ επιφυλακτικοί οι ειδικοί μας. Θα περιμένουμε τις οριστικές τους εισηγήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνολικές ανακοινώσεις για το σχέδιό μας μετά τις 14 του μηνός", ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του να αποφασίσουν την επέκταση των απαγορεύσεων κατά επτά ημέρες; Στην κυβέρνηση:

-Επισημαίνουν ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται, ωστόσο, με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν.

-Σημειώνουν πως σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Και με αυτά τα δεδομένα ήταν προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα απομακρυνόταν χρονικά.

"Απόλυτη προτεραιότητα είναι, σταθερά, η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Όπως είναι εμφανές, λοιπόν, τέσσερα είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πώς και το πότε η χώρα θα βγει στο μονοπάτι της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που, κατά την πρωθυπουργική αποστροφή, θα είναι "αργό", αλλά συνάμα "πιο σίγουρο" και "πιο ασφαλές". Και αυτά είναι:

-Η πίεση στο σύστημα της υγείας.

-Τα ημερήσια κρούσματα.

-Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια.

-Ο δείκτης θετικότητας.

Τι "ανοίγει"

Εφόσον, λοιπόν, τα δεδομένα γύρω από το ιικό φορτίο στην επικράτεια το επιτρέψουν, από τις 14 Δεκεμβρίου:

-Αναμένεται ότι θα... σηκώσουν ρολά τα μικρά καταστήματα της λιανικής, καθώς και τα κομμωτήρια. Το άνοιγμά τους θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως ο αριθμός των πελατών που θα επιτρέπεται ανά κατάστημα.

-Λίγες ημέρες πριν από τις εορτές, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι καφετέριες. Με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και με απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια.

-Την περίοδο των εορτών δεν αναμένεται να γίνει άρση του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

Στα χαρακώματα η Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, έτοιμοι να ανεβάσουν ακόμη περισσότερες αντιπολιτευτικές στροφές.

Στον δρόμο για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, εκεί όπου τα "σφυριά" εναντίον της κυβέρνησης θα έχουν κυρίως οικονομικό προσανατολισμό και τέμπο, ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα θα κορυφώσει το "μαρκάρισμά" του στην κυβέρνηση για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Στη "φαρέτρα" του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται "πυρά" εναντίον της κυβέρνησης που αφορούν τη συνολική της προετοιμασία από το καλοκαίρι έως και σήμερα. Οι άξονες είναι συγκεκριμένοι: Δεν προετοιμάστηκαν για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε για τα σχολεία, ούτε στήριξαν το ΕΣΥ. Εν ολίγοις, μιλά για εγκληματικά λάθη που εκτιμούν ότι θα επαναληφθούν και σε πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας, μετά τον Ιανουάριο.

Στο επίκεντρο, προφανώς, της αντιπολιτευτικής κριτικής θα μείνει και ο ΕΟΔΥ και οι προσωπικές εγκλήσεις εναντίον του πρωθυπουργού για απώλεια ελέγχου και αλαζονική στάση.

Παραλλήλως, στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιήσουν και τα οικονομικά στοιχεία. Ήδη κομματικές πηγές μιλούν για ύφεση που θα ξεπεράσει το 10% και πως η πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι στο 4,5% κρίνεται ήδη ως ανεδαφική.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, η Κουμουνδούρου ήδη ευαρεστείται από ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η απόλυτη ικανοποίηση της κοινωνίας τους προηγούμενους μήνες για την κυβέρνηση, έχει αρχίσει να υποχωρεί και ιδιαιτέρως "αναδεικνύουν" ότι οι προτάσεις που διαρκώς καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως συνταγογράφηση των τεστ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, πάγωμα του πτωχευτικού καταγράφουν, όπως λένε, πλειοψηφικά ποσοστά.

Επ' αυτού μάλιστα τονίζουν ότι "έχει δημιουργηθεί ξανά το πεδίο για τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές καταγράφονται απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και άνοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πια φανερό ότι μπαίνουμε σε νέα περίοδο".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα