Σενάρια για αποχή της Αριστερής Πλατφόρμας από την ψήφο εμπιστοσύνης

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε ότι, από τις 20 Αυγούστου, μόλις υπογραφεί η σύμβαση με τους εταίρους δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά κυβερνητικά στελέχη για να δρομολογήσει εξελίξεις. Δηλαδή, ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές-εξπρές τον Σεπτέμβριο.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι να θέσει το δίλημμα στους αντάρτες. Όμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν ετοιμάσει μια απροσδόκητη απάντηση, ώστε να μην αναλάβουν την ευθύνη να είναι αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση. Το κρυφό “χαρτί” του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι είτε το “παρών” ή η αποχή. Στην αριστερή πλατφόρμα λένε ότι “είναι όπλο μας και η αποχή και το “παρών”.

Το σενάριο αυτό, προβλέπει ότι οι 43 αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν της ψηφοφορίας και το ίδιο να πράξουν και οι 17 βουλευτές του “Ποταμιού”. Αυτό σημαίνει, ότι επί των παρόντων 240 βουλευτών, η κυβέρνηση θα χρειαστεί το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή 121 βουλευτές που θα πουν “ναι”.

Tο μνημόνιο

Ο Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA είπε ότι ψηφίσαμε ένα τρίτο μνημόνιο που οδηγεί την χώρα στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή και ότι χρειάζεται συγκρότηση λαικού μετώπου που θα ακυρώσει στην πράξη το Μνημόνιο.

Ο κ. Λεουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη στροφή και κινήθηκε έξω από το προγραμματικό πλαίσιο.

Είπε ακόμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «Οχι» σε ένα νέο μνημόνιο ενώ πρόσθεσε ότι : «Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες». Δεν μπορεί το μνημόνιο να αποτελέσει ενοποιητική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να καταργήσει μνημόνια και όχι να ψηφίσει μνημόνια»

Τις προβλέψεις του συντάγματος στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης εξηγεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγοςΑνδρεάς Λοβέρδος. “Όταν η κυβέρνηση ζητάει να της ανανεωθεί η εμπιστοσύνη, τότε η Βουλή ψηφίζει και η έγκριση χορηγείται, εάν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν επιτρέπεται όμως να είναι κάτω των 120. Όταν δηλώνω 'παρών' κατ' ουσίαν καταψηφίζω την κυβέρνηση, δεν την εγκρίνω, όταν δεν μπαίνω μέσα στην αίθουσα βοηθάω την κυβέρνηση να αποκτήσει μια έστω μικρή πλειοψηφία. Δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απόφαση, δεν συνεδριάσαμε, αλλά η λογική των πραγμάτων και η τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μέχρις εδώ, τελειώσαμε εμείς”, είπε στο Μega.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα