Σε συναγερμό Κυβέρνηση και ειδικοί - Τι οδήγησε στη νέα εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων

Η νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο- που για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τα εξακόσια-, η διευρυμένη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διασπορά στην περιφέρεια και η εκτεταμένη εξάπλωση στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, που κατά βάση πρόκειται για ασυπτωματικούς ασθενείς, έθεσαν σε συναγερμό Κυβέρνηση

και ειδικούς. Αν και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάνει λόγω για "σταθερή εξάπλωση της πανδημίας", η γεωγραφική κατανομή και οι νέα εστίες μετάδοσης του ιού χτύπησαν το καμπανάκι.

Χθες ανακοινώθηκε το αρνητικό ρεκόρ των 667 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, εκ των 250 αφορούν την Αττική, 125 είναι στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία. Στο κόκκινο παραμένουν τα Ιωάννινα με 15 νέα κρούσματα και η Λάρισα με 16. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 87.

Ανησυχία σε δύο επίπεδα

Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η δυναμική αύξηση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα δείχνει να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι, όπως είπε ο κ. Μγιορκίνης, είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απεύθυνε εντωμεταξύ έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα. Φορτίο το οποίο θα αξιολογηθεί από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας Προστασίας από την COVID, σήμερα το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη με 652 πλέον ενεργά κρούσματα βρίσκεται σε επίπεδο 2-Επιτήρησης. Τα Ιωάννινα με 2643 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης. Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων χωροταξικά επιδημιολογικών clusters και η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική και άρα εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε όλη την χώρα τέλος και με έμφαση σε πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί στοχευμένοι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τις Περιφέρειες, το Λιμενικό Σώμα και τη Δημοτική Αστυνομία, για το ζήτημα της τήρησης των μέτρων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα