Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Δεν ξέρουμε αν είναι καλύτερα να μη βλέπουμε τα μούτρα του Τόμσεν και της παρέας του ή το γεγονός ότι οι τροικανοί επικοινωνούν πλέον με e-mails. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η επιστροφή τους που ήταν να γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη, μέχρι την επόμενη Τετάρτη ουσιαστικά, μετατίθεται για μετά το Γιούρογκρουπ, δηλαδή για μετά τις 10 του μήνα.

Φαίνεται να υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία θα αργήσει πολύ και αν δεν τα σπάσουμε, θα φτάσει εκεί γύρω στα Χριστούγεννα.

Οι

πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση δεν είναι καλές καθώς οι τροικανοί κρατούν σκληρή στάση σε μια σειρά από κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα.

Το πρώτο είναι ο φόρος ακινήτων, ο οποίος έπρεπε να παρουσιαστεί ξανά χθες, αλλά μετατέθηκε για μία εβδομάδα η διαδικασία καθώς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, τόσο από βουλευτές όσο και από την τρόικα. Οι τροικανοί δεν πείθονται ως προς την εισπραξιμότητα του φόρου ενώ ζητούν κλείσιμο της τρύπας των 400 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν βρεθεί 200 εκατ. από το νέο εγκληματικό ψαλίδι στο ΠΔΕ και αναζητούνται τα υπόλοιπα. Που θα βρεθούν; Ρωτήστε τους βουλευτές εκείνους που λαϊκίζουν με το φόρο. Ρωτήστε τους για παράδειγμα τι θα γίνει αν περικοπούν κάποιοι μισθοί ή συντάξεις ένστολων για να καλυφθεί η τρύπα. Θα συναινέσουν;

Ο γρίφος είναι δύσκολος και ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ακίνητα αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Προτάσεις, όμως, δεν καταθέτουν, αφήνουν τα… κορόιδα της κυβέρνησης να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίος έπρεπε να έχει κατατεθεί εδώ κι εβδομάδες αλλά το μπλοκάρει η τρόικα η οποία δε δέχεται τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι τροικανοί πατάνε πόδι και σε ότι αφορά την Αμυντική Βιομηχανία. Ο Γ. Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ΕΑΣ δεν θα κλείσουν αλλά θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της τρόικας.

Και βέβαια το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι αυτό των πλειστηριασμών, ένα θέμα που μπορεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση. Είναι ένας γρίφος που δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα κι ένα μήνα πριν τη λήξη της προστασίας της κατοικίας κανείς δεν ξέρει ποιος θα χάνει το σπίτι του και ποιος θα το γλιτώνει.

Το κλίμα με την τρόικα είναι βαρύ και ακυρώνει ακόμη και τα πολύ θετικά συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά. Και είναι απορίας άξιο. Οι τροικανοί δρουν ανεξέλεγκτα ή η κ. Μέρκελ έχει διπλή γλώσσα; Από τη μια δηλαδή εκφράζεται με θετικά λόγια για την Ελλάδα και ζητά κλείσιμο της συμφωνίας άμεσα κι από την άλλη έχει τους… ανθύπατους να παίζουν το ρόλο του «μαντρόσκυλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα