Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

«Σημαντικά τα πλεονεκτήματα επικαιροποίησης της συμφωνίας του 1990», δήλωσε ο Α. Νικολακόπουλος της ΝΔ

Στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατά την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου τροποποίησης που συζητείται στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».

«Πάγωμα» της συμφωνίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή. «Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.

Γ. Φραγκίδης: H κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε μόνο υποσχέσεις

Στις προκλήσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη.

Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε ο βουλευτής που επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πάγια αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της, προσηλωμένη στους στόχους της. Θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προβάλλει παράλογες διεκδικήσεις, επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Φτάσαμε στις παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός των θαλάσσιων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την πρόσφατη εκδήλωση της επιθετικότητας της να δηλώνει ρυθμιστής στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης».

Σε αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Φραγκίδης, οι ΕΔ της Ελλάδας απαιτείται να έχουν υπολογίσιμη ισχύ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τους. Η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας.

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.

Γ. Μαρίνος: Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ την κατάπτυστη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς και έχει το θράσος να φέρνει για επικύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

"Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του" υπογράμμισε. Χαρακτήρισε τη συμφωνία "καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις" και "βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους".

Είπε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ "είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων".

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στον Άραξο και χαρακτήρισε έγκλημα κατά του λαού την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές εστίες στο εξωτερικό, προσθέτοντας "το ΚΚΕ σας καταγγέλλει και σας προειδοποιεί: Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε".

Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη αντιποίνων. Πείτε την αλήθεια στο λαό. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και οι αποστολές στο εξωτερικό είναι στο στόχαστρο ρώσικων και ιρανικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ρωσίας και του Ιράν" τόνισε.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει το "αισχρό σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή και προειδοποιεί για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που προωθούνται στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό". Κάλεσε επίσης να υλοποιηθεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ακόμα ότι "η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και σκοπεύει να δυναμώσει τον ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας". Τόνισε ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται μεταξύ "δύο ΝΑΤΟϊκών συμμαχικών κρατών μέσα από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων" και η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ "που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο".

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ "καλλιέργησαν ψεύτικες προσδοκίες για παρεμβάσεις του Τράμπ" και "αυτός έθεσε την αμερικάνικη γραμμή της συνδιαχείρισης, σας κάλεσε να τα βρείτε, να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα".

Εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σε αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό, τόνισε ο Γ. Μαρίνος θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα: "Το ΚΚΕ σας ξαναρωτά: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό;".

Α. Παπαρήγα: Προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο

«Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα οποιεσδήποτε κυβερνήσεις κι αν πέρασαν, ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία. Όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν συμφωνίες χρησιμοποίησης του εδάφους της Ελλάδας για την πραγματοποίηση επιθετικών ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και η Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται και σήμερα» είπε στην ομιλία της στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μην στήριξε η Ελλάδα».

Η Α. Παπαρήγα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη προετοιμασία είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε πόλεμο κατά των γειτονικών λαών και να αποδεχθεί συμβιβασμούς που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα».

Τόνισε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη «πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους διότι "χτυπάει καμπάνα" για πολλά κράτη. Η Συρία είναι ενιαίο κράτος, η Λιβύη είναι ενιαίο κράτος;».

«Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλλουμε την ειρήνη. Όχι προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο» είπε, προσθέτοντας: «Παλεύετε και για να εμποδίσετε την ουσιαστική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ' όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».

«Το ότι καταψηφίζουμε είναι απολύτως ευνόητο. Το "όχι" που μπορεί να ακουστεί κι από άλλα κόμματα στη Βουλή είναι στη λογική των ανταλλαγμάτων. Το "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σκίσιμο των μνημονίων» κατέληξε στην ομιλία της η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας», δήλωσε η Σ. Σακοράφα

«Είναι οι ΗΠΑ που καλλιέργησαν την επιθετικότητα του Ερντογάν», είπε, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», είπε η βουλευτής και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.

«Η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, θέτει στις ΗΠΑ απαιτήσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν. Οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν να δυσαρεστούν την Τουρκία με την αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση και το τίμημα της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης πληρώνεται με ελληνικά έξοδα. Παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Σακοράφα και τόνισε «ο Λευκός Οίκος δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή».

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Σουλεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όταν όλος ο κόσμος ζητούσε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. «Αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού ανεξάρτητου κράτους», σχολίασε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, που τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

"Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο" δήλωσε ο Κ. Χήτας

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Εμείς δεν απορρίπτουμε τους πάντες. Θέλουμε όμως σε μια συνεργασία να κερδίζει και η Ελλάδα. Επιβεβαιώνετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε κατά τη συζήτηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Αδυνατείτε να κατανοήσετε τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζετε την Ελλάδα. 'Ασκηση εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, καλός προγραμματισμός, συντονισμένη και οργανωμένη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η κυβέρνηση θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στους Αμερικανούς». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «φτάσαμε εδώ γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τη βρώμικη δουλειά».

«Παραχωρείται εθνική κυριαρχία και σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφού παραχωρείται στις ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση, στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε όσα άλλα μέρη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, καταγγέλλοντας ότι μέσα στην συμφωνία υπάρχουν αόριστες διατυπώσεις με μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και ΗΠΑ χτίζουν κοινό συμφέρον

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Το κείμενο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επιτυχών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, που διεξήγαγε κοινή ομάδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και οικοδομήθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα έρχεται και αρνείται το έργο και τους καρπούς των προσπαθειών της και δεν ψηφίζει», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως, εξάλλου, είπε, η συμφωνία περιλαμβάνει απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από μακρού, όπως η βάση της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού κά. Περιλαμβάνει επίσης, προσθήκες περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «κοινού ενδιαφέροντος» εντός των οποίων δύνανται να εγκαθίστανται τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, η περιοχή Μαραθίου ναυτικής βάσης Σούδας) και η μερική παραχώρηση χρήσης υποδομών (λιμένας Αλεξανδρούπολης). Οι επικαιροποιήσεις των δραστηριοτήτων θα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές.

«Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα:

-με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.

-επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας. Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.

-Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.

Δένδιας: Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, "υπηρετεί το συμφέρον της χώρας"

«Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας, που δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η αρραγής εθνική της ενότητα».

«Όλοι καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα των στιγμών. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι η πλέον ρευστή της μεταπολίτευσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτό που οφείλουν να υπηρετήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κομματικό όφελος.

«Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη και, κατά συνέπεια, έχουμε όλοι την υποχρέωση, και πρώτη η κυβέρνηση, να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την στάση που τηρεί από την ώρα που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Μια στάση που τηρεί «έστω και αν αφήνει αναπάντητα τα προφανή», γιατί «η όξυνση δεν θα υπηρετούσε αυτό που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση, δηλαδή την ευημερία της χώρας και τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας».

Αναφορικά με την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, ο υπουργός υπογράμμισε: «Παρακαλώ ας αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος ανάμεσα στους εθνικούς μειοδότες και τους υπερπατριώτες, ή ανάμεσα στους ανίκανους προς διαπραγμάτευση και τους ευφυείς που κατέχουν το κλειδί της μοναδικής αλήθειας που θα έπειθε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν δια μιας, το σύνολο των θέσεών μας, να συντρίψουν οποιαδήποτε χώρα αμφισβητεί τα εθνικά δίκαια. Οφείλουμε με ρεαλισμό και με σοβαρότητα να επιδιώκουμε την εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου που είναι η ανεξαρτησία και ευημερία της χώρας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται έναντι οιασδήποτε άλλης χώρας. Μια τέτοια ανάγνωση, είπε, δεν είναι μια ανάγνωση της συμφωνίας η οποία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν υπόψη τους τη θέση που έλαβαν οι ΗΠΑ στην πρόσφατη κλιμάκωση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δήλωση του State Department σύμφωνα με την οποία τα νησιά δικαιούνται - όπως απεικονίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας - Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και δικαιούνται υφαλοκρηπίδας στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αλλά και στο ζήτημα της «νεοσουρεαλιστικής συμφωνίας» της κυβέρνησης Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγνωση της δήλωσης των ΗΠΑ, ότι «συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της πρόσφατης θαλάσσιας οριοθέτησης, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό.

Ως προς τα ωφελήματα για την αναβάθμιση των ΕΔ, ο υπουργός είπε, ότι έχουμε μεν την επιλογή να πάρουμε μεταχειρισμένα ελικόπτερα ή τεθωρακισμένα οχήματα, «αλλά η αντίληψή μας είναι αναζήτηση τεχνογνωσίας των μέσων της επόμενης δεκαετίας, της δημιουργίας υποδομών της επόμενης δεκαετίας». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη δεκαετία του '90, «όταν πήραμε τα τέσσερα Άνταμς των 8.000 τόνων το καθένα, και αφού χαλάσαμε ένα κάρο χρήματα για να τα εντάξουμε, μετά τα κάναμε στόχους και τα βουλιάξαμε μόνοι μας», για υπογραμμίσει ότι «η συμφωνία δεν υπηρετεί την αντίληψη του χθες, υπηρετεί τα συμφέροντα του αύριο».

Ιδίως για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει η συμφωνία, ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιον μπορεί να υπηρετεί. «Εμείς επιθυμούμε την αμερικανική παρουσία. Θεωρούμε για παράδειγμα, ότι η αμερικανική παρουσία είναι συν για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε. Θα θέλαμε να την επιταχύνουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε «ποιος δίνει την ευκολία σε μια κυβέρνηση να παρέχει ευκολίες, χωρίς να τις έχει αποδεχθεί το εθνικό Κοινοβούλιο;».

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα

Το MεΡΑ 25 θα καταψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις γιατί «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα. Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, που παρουσίασε δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, σημείωσε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική. Υπάρχει, πρόσθεσε, άλλη αμερικανική πολιτική του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου, άλλη του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Να συμφωνήσω, σημείωσε, ότι η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν θετική, αλλά δεν είναι αξιόπιστη. Και επικαλέστηκε διαχρονικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ ότι σέβονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, τα οποία, όπως είπε, έσκισε ο Τραμπ και παρουσίασε ένα δήθεν σχέδιο που καταδικάζει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγκρίνοντας τις επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε ότι ο μεν πρώτος έφυγε με μια μεγάλη οικονομική συμφωνία 100 δισ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός «να μην σας πω με τι έφυγε».

Ο γραμματέας του MεΡΑ25 έκανε λόγο για ελληνική εμπλοκή στις μιλιταριστικές επιδρομές που ετοιμάζουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για να υπογραμμίζει και πάλι ότι η συμφωνία είναι μονομερής υπέρ των Αμερικανών και δεν προβλέπει καμία αμυντική συνεργασία.

Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ίδιο ότι «οι yes men δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ».

Παρέμβαση Δένδια

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στον κ. Βαρουφάκη ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ερντογάν δεν υπέγραψε καμία συμφωνία, απλά εκδήλωσε την ευχή να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ως προς την θέση της Ελλάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Αθήνα τάσσεται με την ευρωπαϊκή θέση, ενώ επικαλέστηκε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του EastMed και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Ανταπαντώντας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι μετά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ανάσα στην Τουρκία. Επίσης, πρόσθεσε, καλές είναι οι μικρές κινήσεις όπως αυτή για τον EastMed, αλλά, σημείωσε, καμία τέτοια κίνηση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς την κρίσιμη στιγμή μιας σύρραξης, οι ΗΠΑ δεν θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Το να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ενισχύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι λάθος, είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι ποτέ ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα πουν ότι επιζητούν το μονοπώλιο του πατριωτισμού ή ότι αμφισβητούν τον πατριωτισμό άλλων. Απλά το θέμα είναι πως εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ελληνικού λαού, κατέληξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βουλη, ελλαδα, εκλογες ηπα, ηπα, εξελιξη, συζητηση, εν λόγω, νεα δημοκρατια, ηπα, ισχύ, νέα, συριζα, τσιπρας, μνημονιο, λιβυη, προβάλλει, νατο, αθηνα, ΚΚΕ, βασεις, αιγαιο, γαλλια, σημαίνει, λαρισα, κυπρος, οηε, παπανδρεου, men, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, βαρουφακης, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ντάγκλας άνταμς, αλεκα παπαρηγα, κομματα, το θεμα, εθνικη, θεμα, ιμια, ιραν, κυπρου, νησια, οηε, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, ωρα, αεροδρομιο, αμοιβαια, απε, απλα, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δαχτυλακι, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δριτσας, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελπιδα, εν λόγω, εξι, εξοδα, επενδυσεις, ερντογαν, ερευνες, ερχεται, ευημερια, εφυγε, ζωων, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, θρασος, θυσια, θοδωρης, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κομμα, λαθος, ληξη, λογο, μηνες, μεταχειρισμενα, νατο, νικο, προβάλλει, ξερετε, ομαδα, οικος, ομονοια, ουασιγκτον, οφελος, οχηματα, παλαιστινη, υπογραφη, ρολο, σακοραφα, σαουδικη αραβια, συζητησουμε, σειρα, συρια, σοφια, σχεδια, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, κωνσταντινος, αφυπνιση, αγνωστο, ασφαλεια, δικαιωματα, ελληνικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, εισβολη, men, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα