Σε ανοιχτή αντιπαράθεση πλέον η ΕΚΤ και η Bundensbank

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιχειρεί για μία ακόμη φορά, ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ “θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της” και προειδοποιεί τη Γερμανία ότι η ευημερία της είναι συνδεδεμένη με μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εφημερίδα

Die Zeit, ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνεται της πρόθεσης της ΕΚΤ να επαναδραστηριοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στην ευρωζώνη.

Ο Μάριο Ντράγκι δίνει τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ “θα παραμείνει ανεξάρτητη” και “θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών”, απέναντι στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τη Γερμανία μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατραπεί σε πιστωτικό ίδρυμα των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Το πρόγραμμα του Ντράγκι έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, κυρίως από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την Μπούντεσμπανκ. Ο πρόεδρός της Γενς Βάιντμαν παρομοίασε πρόσφατα την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή με “ναρκωτικό” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “εθισμό” τα κράτη.

Στην κόντρα αυτή, μπήκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι τα υψηλά σπρεντ συνιστούν “σοβαρό πρόβλημα” για την Ιταλία, αλλά επίσης “κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά”.

“Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται”, προσθέτει προειδοποιώντας για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία, κάτι “που δεν αντιστοιχεί στις επιθυμίες ούτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ούτε της γερμανικής κυβέρνησης”.

“Το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες, μπορεί να καταλήξει, κυρίως για τη γερμανική πλευρά, σε …αυτογκόλ”, τονίζει με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι υποχρεώνεται να πληρώνει όλο και περισσότερα για τους εταίρους της που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, έχει κάθε συμφέρον να μην απομονωθεί και να διευκολύνει τη διαδικασία που έχει σχεδιασθεί για την ολοκλήρωσης της ζώνης.

”Η αιτία της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά της ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Για να συνεχίσει να ευημερεί, η Γερμανία οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος , εντός μία ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας της ευρωζώνης”, γράφει ο Μάριο Ντράγκι.

“Οσοι επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν δεν κατανοούν τη σημασία του ευρώ. Εκείνοι που δηλώνουν ότι μόνο μία πραγμαιτκή ομοσπονδία μπο

Keywords
Τυχαία Θέματα