Σαρκοζί: δέχομαι πολιτική επίθεση, θέλουν να με εκδικηθούν οι δικαστές

08:17 3/7/2014 - Πηγή: Antinews

Ως θύμα επίθεσης με «πολιτικά κίνητρα» που χρησιμοποιεί ως «εργαλείο τη δικαιοσύνη» παρουσίασε εαυτόν κατά την 20λεπτη συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, (ο πρώτος στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας που τίθεται υπό δικαστική έρευνα). Χαρακτήρισε «εξευτελιστική» την κράτησή του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου του στην πολιτική σκηνή, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά της δικαιοσύνης, στην οποία πρόσαψε ότι γίνεται «εργαλείο» στα χέρια ορισμένων,

ο Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα δίκτυα TF1 και Europe1, ο οποίος εκτίμησε ότι η δικαστική έρευνα σε βάρος του «έχει πολιτικά κίνητρα». Ήταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Σαρκοζί μετά από την εκλογική του ήττα στις προεδρικές του 2012 και είχε τα πάντα.

Όπως δήλωσε επέλεξε να σπάσει την «τηλεοπτική του σιωπή» για να κάνει «μάρτυρα το γαλλικό λαό» στην μετατροπή της δικαιοσύνης σε εργαλείο σε βάρος του. «Οι Γάλλοι πρέπει να γνωρίζουν» επανέλαβε πολλάκις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ζητώντας από τους πολίτες να «χρησιμοποιήσουν τη συνείδησή τους». «Δεν διέπραξα ποτέ πράξη αντίθετη με τις αρχές της δημοκρατίας ή του κράτους δικαίου» διακήρυξε μετ’ επιτάσεως ο πρώην πρόεδρος συμπληρώνοντας, όμως, τη σιβυλλική, όπως σχολίαζαν τα γαλλικά ΜΜΕ φράση ότι «εάν έχω κάνει λάθη, θα αναλάβω πλήρως όλες τις ευθύνες».

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «θέλησε να μοιραστεί» με τους Γάλλους την εμπειρία της παραμονής του επί περισσότερο από 15 ώρες στο ανακριτικό γραφείο και τόνισε ότι επ’ αυτού δεν επιθυμεί να έχει κανένα προνόμιο αλλά χαρακτήρισε «εξευτελιστικό» τον τρόπο που του φέρθηκαν οι δικαστές εκτιμώντας ότι αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της «κράτησης»: να τον εξευτελίσουν. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι τυχαίο ότι η μία από τις δύο δικαστίνες, η Κλερ Τεπώ, είναι συνδικαλίστρια στο δικαστικό κλάδο και πρόσκειται στην αριστερά, και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του είχε επανειλημμένως έρθει σε σύγκρουση με τους δικαστές για διάφορα ζητήματα. Υποστήριξε ότι είναι θύμα της επιθυμίας μιας μειοψηφίας των δικαστών που θέλει να «πάρει εκδίκηση» και στήριξε την άποψή του αυτή στην «επιλογή» των συγκεκριμένων γυναικών δικαστών.

Όσον αφορά τις ίδιες τις κατηγορίες για τις οποίες ανακρίνεται, δηλαδή το γεγονός ότι ο ίδιος και ο δικηγόρος του Τιερύ Χερτζόγκ, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό κράτηση, είχαν πληροφορίες για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας που εξέταζε τη χρηματοδότηση του Σαρκοζί από την πολυεκατομμυριούχο κληρονόμο της L’OréalΛιλιάν Μπετανκούρ (οι συγγενείς της υποστήριζαν ότι της «πήραν λεφτά» γιατί η ίδια δεν ήταν σε θέση λόγω πνευματικής κατάπτωσης να αποφασίζει) στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο Σαρκοζί μίλησε για «χονδροειδείς ψευδείς κατηγορίες». Σχολιάζοντας δε το γεγονός ότι φέρεται να έπαιρνε τις πληροφορίες αυτές από τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο πρώην πρόεδρος θα «μεσολαβήσει» στη βασιλική οικογένεια του Μονακό, με την οποία έχει καλές σχέσεις, έτσι ώστε ο Αζιμπέρ να προσληφθεί σε κάποια θέση νομικού συμβούλου στο πριγκηπάτο, (η κατηγορία περί «άσκησης επιρροής» κλπ), ο Σαρκοζί αρκέστηκε ν’ απαντήσει ότι ο Αζιμπέρ δεν έχει κερδίσει τίποτε, η υπόθεση Μπετανκούρ τέθηκε στο αρχείο λόγω «αδιεξόδου», και κατά συνέπεια αναρωτήθηκε πού βρίσκεται η διαφθορά και η «επιρροή».

Και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της δικαιοσύνης για τις υποκλοπές των τηλεφωνικών του επικοινωνιών (οι οποίες είχαν διαταχθεί στο πλαίσιο άλλης έρευνας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι). Άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί και στην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τωμπιρά επειδή αρχικώς είχε ψευδώς δηλώσει ότι δεν είχε γνώση των υποκλοπών και επέκρινε τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλ επειδή χαρακτήρισε τα εκτυλισσόμενα γεγονότα ως «ιδιαίτερα σοβαρά»

αναρωτώμενος αν έχει φτάσει στα χέρια του «κάποια έκθεση» σχετικά με αυτά, κάτι που δεν συνάδει με τη δικαστική διαδικασία.

Ο πρώην πρόεδρος επέμεινε μέχρι τέλους στην τακτική της απόλυτης άρνησης και για την υπόθεση Bygmalion, στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος, μαζί με το κόμμα του UMP για διπλά «τιμολόγια και αποδείξεις», δια των οποίων «κρύφτηκε» η υπέρβαση των ορίων για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Ο Σαρκοζί αρνήθηκε τα πάντα παρά το γεγονός ότι πλέον εκτός από συγκεκριμένα στοιχεία, έχει ομολογήσει και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, για τον οποίο αρκέστηκε να πει ότι «θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για όσα είπε ή έπραξε».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ενεργό πολιτική ζωή, αρχής γενομένης από την προεδρία του UMP, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι η τωρινή δικαστική περιπέτεια δεν θα τον εμποδίσει. Δηλώνοντας ότι «απέναντι στην πατρίδα του ο καθένας έχει καθήκοντα, και όχι δικαιώματα», τόνισε ότι θα σκεφτεί πολύ καλά και στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει αποφασίσει τι θα πράξει. «Νιώθετε απαραίτητος; » τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Σαρκοζί δεν δίστασε ν’ απαντήσει:« και μόνο το ό,τι θέτετε την ερώτηση, σημαίνει ότι τίθεται ένα θέμα».

Πηγές: france-info, le monde, liberation

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα