Σαρκοζί VS Ζιπέ: Το πρώτο ντιμπέιτ της γαλλικής Δεξιάς

Οι ανταγωνιστές για την προεδρική υποψηφιότητα της γαλλικής Δεξιάς συναντήθηκαν στο πλατό για πρώτη φορά, για ένα ντιμπέιτ, την Πέμπτη το βράδυ. Ήταν κατά ένα μεγάλο βαθμό πειθαρχημένο, πολλές φορές καθαρά τεχνικό και με ελάχιστες "αναλαμπές" -όπως όταν ο Μπρουνό Λεμέρ έχασε την ψυχραιμία του σε μια επιθετική ερώτηση, και ο Νικολά Σαρκοζί κράτησε την ισορροπία του όταν δέχθηκε επίθεση για τα δικαστικά του προβλήματα.

Ιδού πέντε συμπεράσματα από τη συζήτηση:

1) Ο Νικολά Σαρκοζί

ηττήθηκε (και επέζησε)

Η βραδιά ήταν βέβαιο ότι θα είναι δύσκολη για τον πρώην πρόεδρο. Καθώς ερευνάται για δύο νομικές υποθέσεις, ήταν ευάλωτος στις επιθέσεις, και ούτε ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ούτε η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ έχασαν την ευκαιρία να του επιτεθούν. Όταν η συζήτηση (μετά από μια "ξερή" πρώτη ώρα) στράφηκε προς την ηθική στην πολιτική, είπαν ότι και οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εκλογές, καθώς βρίσκονται υπό επίσημη έρευνα - ένα μάλλον "χοντρό" χτύπημα στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος άκουγε με σφιγμένα χείλη, ενώ στεκόταν μεταξύ δύο ανταγωνιστών του.

Όμως, η τεταμένη ανταλλαγή "χτυπημάτων" ήταν σύντομη. Ο Σαρκοζί είπε ότι παρά τις πολλές έρευνες, ποτέ δεν έχει βρεθεί ένοχος για οποιοδήποτε έγκλημα και σε πέντε περιπτώσεις που ήταν στόχος αθωώθηκε. Ο δικηγόρος, τότε, έστρεψε τη συζήτηση σε μια επίθεση κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει "μολύνει" τους θεσμούς του κράτους με τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που αποκαλύφθηκαν σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα - μια τακτική που έστρεψε το προσκήνιο, τουλάχιστον για λίγο, μακριά από τα δικά του προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, ο Σαρκοζί ήταν ως συνήθως εριστικός, ευαίσθητος και εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Εάν ο στόχος του στη συζήτηση ήταν να "διώξει" τον Ζιπέ, που προηγείται, δεν τα κατάφερε. Αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να αποφύγει τον εξευτελισμό.

2) Ο Ζιπέ εξακολουθεί να προηγείται

Ο πρώην πρωθυπουργός, 71 ετών, είχε ένα καθήκον κατά τη διάρκεια της συζήτησης: να μην τα πάει αρκετά χάλια ώστε να θέσει σε κίνδυνο το άνετο προβάδισμα του στις δημοσκοπήσεις, πριν από τις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών στις 20 και 27 Νοεμβρίου. Υπό αυτή την έννοια, τουλάχιστον, ο Ζιπέ πέτυχε, παρακάμπτοντας οποιεσδήποτε σημαντικές ατυχίες, να διατηρήσει μία οξυδερκή, γενναιόδωρη στάση. Μάλιστα προχώρησε τόσο πολύ ώστε να κερδίσει την εύνοια των μικρότερων υποψηφίων που ήταν στο πλατό, λέγοντας στον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπρουνό Λεμέρ, με τη σειρά του, ότι "συμφωνεί απόλυτα" με τις πολιτικές τους προτάσεις. Ο Ζιπέ απέφυγε οποιαδήποτε άμεση αντιπαράθεση με τον Σαρκοζί, και ο πρώην πρόεδρος δεν τον προκάλεσε.

Αλλά δεν υπήρχαν εκπλήξεις από τον Ζιπέ. Εμφανίστηκε νευρικός στην αρχή, χαλάρωσε στη συνέχεια και η συζήτηση συνεχίστηκε. Ωστόσο, φάνηκε να κλονίζεται κάπως όταν δέχθηκε άμεση επίθεση από τον Λεμέρ, ο οποίος τον αποκάλεσε "Αλέν" και διαφώνησε με τον ορισμό του περί ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια του μακροσκελούς πρώτου τμήματος για την οικονομία, ο Ζιπέ δεν ήταν πειστικός. Έδινε χρονοβόρες εξηγήσεις που ήταν κατά καιρούς πολύ δύσκολο να παρακολουθήσεις και ακουγόταν σαν ιδέες που "μαγειρεύτηκαν" με άλλους τεχνοκράτες.

Μετά από το ντιμπέιτ της Πέμπτης, ο Ζιπέ θα παραμείνει πιθανότατα πρωτοπόρος του αγώνα. Αλλά στο επόμενο ντιμπέιτ θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά για να μεταδώσει το μήνυμα ελπίδας της εκστρατείας του, το οποίο είναι αυτό που τον ξεχωρίζει πραγματικά από τον Σαρκοζί.

3) Η έκπληξη του Φρανσουά Φιγιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός που είναι στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις προσπαθεί εδώ και μήνες να ανακάμψει. Την Πέμπτη, είχε μια ευκαιρία να επιδείξει τις ικανότητές του μπροστά σε ένα εθνικό ακροατήριο, και αυτό ακριβώς έκανε. Από την αρχή, ο Φιγιόν ξεχώρισε χάρη στην χαλαρή στάση του και στις "συνταγές" του -που ακούγονται σοβαρές- για να ξαναστήσει στα πόδια της μια χώρα που μαστίζεται από την χρόνια υψηλή ανεργία και το χρέος.

Ωστόσο, στο πιο ενδιαφέρον δεύτερο μέρος της συζήτησης, το οποίο αφορούσε και την δεοντολογία στην πολιτική, το ζήτημα της "γαλλικής ταυτότητας" και της ασφάλειας, ο Φιγιόν "έχασε". Έπρεπε να αποκρούσει μια κατηγορία, ότι προσπάθησε να επηρεάσει ένα μέλος της συνοδείας του Ολάντ να επιταχύνει μια δικαστική έρευνα για τον Σαρκοζί. Και οι "συνταγές" του για την ασφάλεια και την ταυτότητα ακούγονταν λιγότερο πειστικές από αυτές για την οικονομία.

Με μια ελαφρώς πιο απελευθερωμένη στάση κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο συζητήσεων, ο Φιγιόν μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τη θέση του και να πετύχει ένα απίθανο κατόρθωμα: να πείσει τη Γαλλία ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

4) Μπρουνό Λεμέρ: χωρίς γραβάτα, αλλά "δύσκαμπτος"

Ως το δεύτερο νεαρότερο άτομο πάνω στη σκηνή (η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ είναι τέσσερα χρόνια νεότερη), ο 47χρονος Λεμέρ ήταν αποφασισμένος να δώσει το μήνυμα ότι αυτός αντιπροσωπεύει την "ανανέωση" της πολιτικής τάξης της Γαλλίας. Το έκανε κατ' επανάληψη και κάπως αδέξια. Ήταν ο μόνος άνδρας υποψήφιος που δεν φορούσε γραβάτα. Συχνά απευθυνόταν στους άλλους υποψήφιους με τα μικρά τους ονόματα, κάτι το οποίο φαινόταν μάλλον τεχνητό. Και όταν του έκαναν μια ερώτηση σχετικά με την πρότασή του να αναγκάσει όλους τους υποψηφίους να δημοσιεύσουν τα ποινικά τους μητρώα, ο Λεμέρ διέπραξε το προπατορικό αμάρτημα των δημόσιων συζητήσεων: έχασε την ψυχραιμία του και απάντησε στον συντονιστή: "Σοβαρολογείτε;", κοιτάζοντάς τον για αρκετά δευτερόλεπτα πριν απαντήσει.

Σε εκείνο το σημείο, ο Ζιπέ ήταν έτοιμος να επιτεθεί. Απήγγειλε την ακριβή φύση μιας προηγούμενης καταδίκης για διαφθορά και προσφέρθηκε να στείλει στον Λεμέρ το πλήρες ποινικό μητρώο του - μια απάντηση που έκανε τον νεότερο υποψήφιο να φαίνεται "μικρός" και άπειρος. Σε γενικές γραμμές, ο Λεμέρ έδειξε ότι παρά τις προσπάθειες να δείχνει χαλαρός και αυθόρμητος, έχει ακόμα περιθώρια για βελτίωση. Εάν δεν βρει μια νέα προσέγγιση στο επόμενο ντιμπέιτ, η τρίτη θέση του στις δημοσκοπήσεις θα χαθεί.

5) Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ έχασε την ευκαιρία της

Ως η μόνη γυναίκα στη σκηνή, οι ελπίδες για την απόδοσή της ήταν πολλές. Αλλά δεν ήταν απόλυτα επιτυχής. Θέλοντας να δείξει την διαφορά μεταξύ των πολιτικών της και της σκληροπυρηνικής δεξιάς πολλών άλλων υποψηφίων, δεν κατάφερε να στείλει το μήνυμά της και αντ' αυτού έμεινε προσκολλημένη σε πολιτικές που επέμενε ότι ήταν "πραγματικά σύγχρονες" και "διαφορετικές".

Εκεί που τα πήγε καλά ήταν στο "κυνήγι" του Σαρκοζί. Η Κοσιουσκό-Μοριζέ είναι γνωστό ότι απεχθάνεται τον πρώην πρόεδρο για το γεγονός ότι την πέταξε έξω από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων επειδή απέκλινε πάρα πολύ από τη γραμμή του. Αντεπιτέθηκε στον Σαρκοζί, λέγοντας ότι θα ήταν "αξιοπρεπές" για ένα πρόσωπο υπό επίσημη δικαστική έρευνα να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Ο Σαρκοζί φάνηκε ιδιαίτερα θυμωμένος, αλλά απέφευγε να κοιτάζει προς την κατεύθυνση της.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα