Σαουδική Αραβία: Νέος βασιλιάς, ίδια πετρελαϊκή πολιτική

Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της σταθερής διατήρησης της παραγωγής πετρελαίου, αν και η βασιλική διαδοχή έχει εστιάσει την προσοχή της αγοράς στο μέλλον του επί μακρόν υπουργού πετρελαίου του βασιλείου.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ πέθανε την Παρασκευή και ο αδελφός του Σαλμάν έγινε βασιλιάς στην χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου

στον κόσμο. Ο Σαλμάν έχει ορίσει τον ετεροθαλή αδελφό του Μουρκίν ως κληρονόμο, κάνοντας μια προληπτική κίνηση ώστε να μην προκληθεί κάποια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Ενώ ο νέος βασιλιάς δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει την πολιτική του Αμπντουλάχ, να διατηρεί υψηλή την παραγωγή για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς του καρτέλ του ΟΠΕΚ, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η διαδοχή έχει εστιάσει την προσοχή στο μέλλον του υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ-Ναΐμι. Ο αναλυτής της FGE Tushar Bansal σχολιάζει: «Σε γενικές γραμμές, καμία σημαντική αλλαγή δεν αναμένεται στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας» αλλά η αγορά θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο υπουργός πετρελαίου είναι πιθανό να παραιτηθεί. «Ο Αλί αλ-Ναΐμι υπήρξε ο υπουργός πετρελαίου από το 1995... Έχει αναφερθεί ότι εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί, αλλά ο βασιλιάς Αμπντάλα ζήτησε να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα θα ήταν βασιλιάς. Έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι, αν θα υπάρχει ένας νέος υπουργός πετρελαίου σύντομα που θα οδηγήσει σε μια αλλαγή της Σαουδικής ενεργειακής πολιτικής».

Στη δεκαετία του 1980, η Σαουδική Αραβία είχε μειώσει την παραγωγή της για να στηρίξει τις τιμές εν όψει της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης των προμηθειών από προμηθευτές εκτός ΟΠΕΚ αλλά δέχθηκε ένα διπλό πλήγμα από τις χαμηλότερες τιμές και τη μειωμένη απόδοση. Οι Σαουδάραβες πολιτικοί θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ξανά το ίδιο λάθος ξανά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η συνέχιση των υφιστάμενων πολιτικών θα είναι σύμφωνη με ό,τι συνέβη μετά την τελευταία διαδοχή. Το 2005, όταν ο βασιλιάς Φαχντ πέθανε, προέκυψαν παρόμοιες ανησυχίες για την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά Φαχντ για την 1 Αυγούστου 2005, το Brent ανήλθε σε υψηλά ρεκόρ φτάνοντας σχεδόν τα 61 δολάρια το βαρέλι.

Ο διάδοχος Αμπντουλάχ, ο οποίος ανέλαβε από όταν ο Φαχντ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 1995, έγινε ο νέος βασιλιάς και αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πετρελαϊκή πολιτική της διατήρησης καλά εφοδιασμένων αγορών.

Τεράστια μεταβολή της αγοράς

Ο θάνατος του βασιλιά Αμπντουλάχ έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στις αγορές πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των προμηθειών και της χαμηλής ζήτησης. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει το πρώτο έλλειμμα προϋπολογισμού από το 2009 και πρέπει να ασχοληθεί και με τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που διαφωνούν με τη στρατηγική να αφήσουν τις τιμές να πέσουν.

Η αύξηση παραγωγής σχιστόλιθου έχει μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο σε έναν από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς.

Υπό τις οδηγίες της Σαουδικής Αραβίας, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι κρατά σταθερή την παραγωγή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην ενεργήσει είχε ως στόχο την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς έναντι του αμερικανικού σχιστόλιθου, καθώς και άλλων εξαγωγέων εκτός ΟΠΕΚ όπως η Βραζιλία ή η Ρωσία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα συνέχισε την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης στις δύο υπό αμερικανική ηγεσία εισβολές στο Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τα συλλυπητήρια του.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα