Σαουδάραβες στρατιώτες στα σύνορα με το Ιράκ

16:20 3/7/2014 - Πηγή: Antinews

Δεκάδες χιλιάδες Σαουδάραβες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Ιράκ, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο alArabiya. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ανάπτυξη των σαουδαραβικών στρατευμάτων στην μεθόριο των 800 χιλιομέτρων με το Ιράκ έχει αρχίσει, εδώ και ημέρες, πιθανότατα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, και ολοκληρώθηκε σήμερα. Κατά τις ίδιες πηγές, που πρόσκεινται σε ισραηλινές στρατιωτικές διαρροές, ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από την Ιορδανία στη δική της συνοριογραμμή με το Ιράκ.

Ως βασική

αιτία αναφέρεται το γεγονός ότι λόγω των, σε εξέλιξη, συγκρούσεων ανάμεσα στους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και τους συμμάχους τους (φυλές, κοσμικές αντικυβερνητικές οργανώσεις, πρώην Μπααθιστές κλπ) και τον ιρακινό στρατό, που στηρίζεται από σιίτες παραστρατιωτικούς, τα σύνορα έχουν μείνει αφύλαχτα τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, το αραβικό δορυφορικό δίκτυο έδειξε εικόνες όπου φέρονται να απεικονίζονται περίπου 2.500 Ιρακινοί στρατιώτες σε ερημική τοποθεσία λίγο έξω από την σιιτική πόλη Καρμπάλα του νοτίου Ιράκ μετά από την, όπως λέει, αποχώρησή τους από την μεθόριο. Με βάση τις πρώτες αυτές πληροφορίες, δεν φαίνεται πιθανό τα σαουδαραβικά στρατεύματα να περάσουν την μεθόριο και να εισέλθουν σε ιρακινό έδαφος, τουλάχιστον άμεσα.

Στο Ριάντ, τον τελευταίο καιρό, επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ακραίοι ισλαμιστές (τους οποίους μεθοδικά και συστηματικά χρηματοδότησε, εξόπλισε και στήριξε δια μέσου πολλαπλών διαύλων στη Συρία) στρέψουν τα όπλα και εναντίον των «ευεργετών» τους, κάτι άλλωστε που έγινε και στην περίπτωση της αλ Κάιντα υπό τον μπίν Λάντεν, τη δεκαετία του ’90. Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την προοπτική οι καταιγιστικές δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ να «επισημοποιήσουν» την ούτως ή άλλως ισχυρή εκεί παρουσία και επιρροή του (σιιτικού) Ιράν, του οποίου ο ρόλος στην ευρύτερη περιοχή μοιάζει να αναβαθμίζεται σημαντικά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον παραδέχτηκε ότι έχει ένα είδος «επικοινωνίας» με την Τεχεράνη ως προς τα του Ιράκ.

Λίγες ώρες πριν την επιβεβαίωση της ανάπτυξης σαουδαραβικών στρατευμάτων στα σύνορα, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλλάχ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό πρόεδρο. Φέρονται να συμφώνησαν ότι είναι υψίστης προτεραιότητας η σύσταση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στη Βαγδάτη, στην οποία θα συμμετέχουν και σουνίτες και κούρδοι, προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση των ακραίων ισλαμιστών που αξιοποιούν την οργή και την αίσθηση περιθωριοποίησης που βιώνει η σουνιτική πληθυσμιακή μειοψηφία του Ιράκ. Τη συγκεκριμένη προοπτική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απορρίπτει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ουάσινγκτον, ως ένα βαθμό, «ενθαρρύνει» την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις περιφερειακές δυνάμεις στον Κόλπο ως προς την επίλυση της μείζονος κρίσης που έχει προκύψει στο Ιράκ, διατηρώντας ταυτόχρονα την «υψηλή επιστασία» μέσα από παλιές και υπό σύσταση συμμαχίες. Έτσι εκτιμά ότι θα μειώσει το διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος της όποιας εξέλιξης για τα αμερικανικά συμφέροντα ενώ ταυτόχρονα «ωθεί» εμμέσως δια της ενίσχυσης του «διαίρει και βασίλευε» τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής να «εμπλακούν» και να διεκδικήσουν τις ζώνες επιρροής που θέλουν πληρώνοντας αυτές το όποιο κόστος ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται.

Πηγές: bbc, reuters, al arabiya, al jazeera

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα