Αποφασισμένος για σκληρή διαπραγμάτευση πήγε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

Έχοντας δίπλα του τον Γ. Στουρνάρα, με την προγραμματική συμφωνία με τον Βενιζέλο -που ουσιαστικά δείχνει ότι αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της από τους δανειστές θα καταρρεύσει η κυβέρνηση- και με την αταλάντευτη απόφαση για σκληρή διαπραγμάτευση που δεν θα οδηγεί σε οριζόντια μέτρα, προσήλθε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Κατ’ αρχάς

είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών πάει σε Σύνοδο Κορυφής (και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού λαϊκού Κόμματος) στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού. Όσοι σπεύσουν να πουν ότι η ΝΔ και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς «γέρνουν» προς τους εκσυγχρονιστές απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Διότι σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση αν δεν πάρεις μαζί σου τον υπουργό που χειρίστηκε επί 16 μήνες το καυτό θέμα της οικονομίας ποιον θα πάρεις; Στο κάτω – κάτω η οικονομική πολιτική που απέφερε καρπούς (φυσικά με τις θυσίες του ελληνικού λαού) χαράχτηκε και ακολουθήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα.

Ένα «άδειασμα» τώρα του υπουργού θα σήμαινε τεράστιο πισωγύρισμα. Από την άλλη, ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος για όλα. Με ποιον θα έκανε διαπραγμάτευση; Με τους δήθεν φιλολαϊκούς βουλευτές που ενδιαφέρονται μόνο για τα ψηφαλάκια τους;

Εν πάση περιπτώσει, τίποτε δεν είναι τυχαίο και το δίδυμο που πήγε στις Βρυξέλλες καλείται να θέσει τις βάσει για μια αρχική συμφωνία με τους δανειστές. Το βασικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό κενό. H Ελλάδα θα επιμείνει στο ότι η «τρύπα» δεν είναι πάνω από 500 εκατ. όταν η τρόικα μιλά για 2 δισ. ευρώ. Εκεί θα γίνει και η μεγάλη διαπραγμάτευση, κι εκεί χρειάζεται και η συμβολή του κ. Στουρνάρα που ξέρει τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός δηλαδή θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση και ο Στουρνάρας την οικονομική, θα βάλει τα στοιχεία κάτω.

Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι:

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα διαλύσει την κοινωνία.Η κοινωνία είναι στα όριά της και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έκρηξης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για όλη την Ευρώπη.Η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σκοινί και όποια άλλα μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή. Την ίδια ώρα θα υπάρξει πολιτική κρίση, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα. Διότι ακόμη κι αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Η παρατεταμένη ακυβερνησία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία. Το θέλουν αυτό οι δανειστές είναι το ερώτημαΟ κ. Σαμαράς θα θέσει και το θέμα της Χρυσής Αυγής. Η απαισιοδοξία του κόσμου και η συνεχής εξαθλίωση οδηγεί στα άκρα. Θέλει η Ευρώπη να γιγαντωθεί ένα ακροδεξιό κόμμα; Ένα κόμμα που όμως έχει και εγκληματικά χαρακτηριστικά αλλά και νεοναζιστικά στοιχεία;

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας θα μιλήσει για το σενάριο της ανάπτυξης το 2014, για την πιθανότητα εξόδου στις αγορές, για τα πρώιμα στοιχεία που δείχνουν σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Τα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι απλά θα ανακόψουν το όποιο θετικό momentum υπάρχει την παρούσα χρονική στιγμή.

Αυτά είναι όλα όσα διαφαίνονται από τις πρώτες επαφές στις Βρυξέλλες. Και στην Αθήνα, όψιμοι και νέοι πολέμιοι της κυβέρνησης Σαμαρά θα πρέπει να ξέρουν ένα πράγμα: Ότι την ώρα της μάχης κανείς δεν περισσεύει. Και δεν είναι ώρα για γκρίνιες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Δήλωση του Πρωθυπουργού προσερχόμενου στη Σύνοδο Κορυφής:

“Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για μία καλύτερη Ευρώπη, με ψηφιακή ένωση, τραπεζική ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Αλλά, είμαστε εδώ, επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση στο διαχρονικό, οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, ειδικά για τις Μεσογειακές χώρες και τις χώρες του Νότου. Για αυτά θα μιλήσουμε, λοιπόν. Πολλοί οι στόχοι. Πηγαίνουμε μπροστά”.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα