Σαμαράς: Δημιουργήσαμε μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο

(Ανανεωμένο) Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη Λευκωσία, ενώ σε εξέλιξη είναι συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη

Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος. Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς. «Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει: «Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.

Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας». Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ για τις πρωτοβουλίες Σαμαρά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράζουν τα μεγάλα αιγυπτιακά μέσα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την αυριανή συνάντησή του στο Κάιρο με τους προέδρους της Αιγύπτου και Κύπρου.

«O πρωθυπουργός της Ελλάδας φθάνει αύριο στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη τριμερή Συνάντηση Κορυφής μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Sada Al-Balad».

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Αιγύπτου να αποκαταστήσει την εσωτερική της σταθερότητα και να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή πολιτική. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο στην ορκωμοσία του Προέδρου El Sissi υλοποιώντας παράλληλα τον μηχανισμό της τριμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συναντώνται οι τρεις ηγέτες στο Κάιρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κατάφερε να καταγραφεί στα αποτελέσματα της Συνόδου μια πολύ σημαντική απόφαση με την οποία η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται:

«Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κρίση στη Συρία και στο Ιράκ και την τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών, οι οποίοι δημιουργούν ήδη κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική αξιοποίηση των μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή κυρίως εκείνης του "Μεσογειακού Διαλόγου". Η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα το "προπύργιο της Ευρώπης" στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ανάλογα δημοσιεύματα παρουσίασαν και άλλες αιγυπτιακές ιστοσελίδες ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η «albawabhnews», η «youm7», η «alwafd» και άλλες.

ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα