Σάλος στη Βουλγαρία από διαδηλωτή που αυτοπυρπολήθηκε

19:16 4/3/2013 - Πηγή: Antinews

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία ο θάνατος ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε σε διαδήλωση στην πόλη Βάρνα. Ο 36χρονος Πλάμεν Γκοράνοφ επέλεξε τη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που οδήγησε χθες χιλιάδες Βούλγαρους στους δρόμους. Τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για «Εθνική γιορτή της οργής», καθώς χθες ήταν η ημέρα κατά την οποία η Βουλγαρία γιόρταζε τα 135 χρόνια από την απελευθέρωσή της από την τουρκοκρατία, με την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, ύστερα από το Ρώσο-Τουρκικό πόλεμο, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Γκοράνοφ υπήρξε ένας από τους τρεις άνδρες, οι οποίοι προχώρησαν στην εν λόγω κίνηση. Ο θάνατός του αναμένεται να προκαλέσει και νέες διαμαρτυρίες, αφού ήδη υπάρχει συντονισμός μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Στο μεταξύ, η αρμόδια δημόσια Αρχή για τη ρύθμιση της αγοράς των ενεργειακών πόρων έδωσε σήμερα στο φως την απόφασή της να προτείνει μείωση κατά 6-7 % της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία. Εναντίον της απόφασης τάχθηκαν αμέσως οι τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διανομή του ρεύματος ύστερα από την αποκρατικοποίηση της διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα, πριν από μερικά χρόνια, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη μείωση, η οποία θα δυσχεραίνει τα αντίστοιχα επενδυτικά προγράμματά τους.

Ο παραιτηθείς Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από το πρόσφατο εξιτήριό του από εξειδικευμένο νοσοκομείο της Σόφιας όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα αρτηριακής πίεσης μέχρι την περασμένη Πέμπτη, έκανε εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο Λόζεντετς, όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ.

Reuters, focus

Keywords
Τυχαία Θέματα