Ρουμάνοι και Έλληνες οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην Ευρώπη

Μια νέα μελέτη προκαλεί τα στερεότυπα, αποδεικνύοντας ότι ο ρουμανικός και ο ελληνικός λαός είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη. Η έρευνα που διεξήγαγε η Coe-Rexecode, ένα ινστιτούτο ερευνών με έδρα το Παρίσι, εξέτασε τον αριθμό των «πραγματικών» ωρών εργασίας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια: το ποσό του χρόνου που δαπανάται στην πραγματικότητα στον χώρο εργασίας, σε αντίθεση με τις ονομαστικές ώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις απουσίες λόγω αναρρωτικής άδειας, την

παιδική μέριμνα, τις διακοπές, τις απεργίες, ή τον χρόνο για τις μετακινήσεις.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το 2013, οι ρουμάνοι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση δούλεψαν 2.099 ώρες - το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Οι Έλληνες ήρθαν δεύτεροι, οι Ούγγροι τρίτοι, οι Βούλγαροι και οι Κροάτες τέταρτοι, ακολουθούμενοι από τους Πολωνούς, Λετονούς, Σλοβάκους, Εσθονούς και Κύπριους. Στο άλλο άκρο, οι Φινλανδοί (με 1.648 ώρες) και οι Γάλλοι (με 1.661) εργάστηκαν λιγότερο, ακολουθούμενοι από τους Σουηδούς, Δανούς και τους Βέλγους. Ιταλοί, Ισπανοί και Ολλανδοί επίσης είχαν χαμηλά ποσοστά. Βρετανοί και Γερμανοί εργαζόμενοι ήταν κάπου στο μέσον.

Η τάση μεταξύ 2010 και 2013 έδειξε τις μεγαλύτερες μειώσεις στη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ιταλία. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, επίσης, εργάζονται λιγότερο από ό, τι το 2010, αλλά οι ώρες αυξήθηκαν στην Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία. Οι αριθμοί καταρρίπτουν τα στερεότυπα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση της ΕΕ –με τις «ενάρετες» βόρειες χώρες έναντι των τεμπέληδων νότιων που θέλουν διασώσεις.

Η κατάταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην κορυφή, επίσης, δείχνει ότι δεν είναι και τόσο λογική η βρετανική αντιμεταναστευτική ρητορική.

Προχωρώντας σε λεπτομέρειες, η Coe-Rexecode σημειώνει επίσης ότι οι Γάλλοι εργάστηκαν λιγότερο στους μη κερδοσκοπικούς τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών, ενώ οι άνθρωποι στο γεωργικό τομέα εργάστηκαν περισσότερο. Σε σύγκριση με τη Γερμανία, την οικονομική επιτυχία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, η γάλλοι εργαζόμενοι στη γεωργία, τις κατασκευές και οι εργαζόμενοι στον μη κερδοσκοπικό τομέα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά.

http://euobserver.com/social/124761

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα