Ρωσικό "πλήγμα" στην Κύπρο, η Μόσχα αναθεωρεί τη φορολογική συμφωνία

22:13 3/8/2020 - Πηγή: Antinews

Αποφασισμένη να επαναπατρίσει ρωσικά κεφάλαια, αλλά και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα φαίνεται ότι είναι η ρωσική κυβέρνηση. Μετά τη βόμβα που έριξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για αναθεώρηση των φορολογικών συμφωνιών, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δαχτυλοδείχνει την Κύπρο σχετικά με τις αλλαγές που θα προκύψουν σε φορολογικό επίπεδο. Εντύπωση προκαλεί πως σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται μόνο το όνομα της Κύπρου

στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες η Ρωσία θα ζητήσει αναθεώρηση φορολογικών συμφωνιών. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν τα κράτη δεν δεχτούν τις εισηγήσεις της Ρωσίας, θα ακυρωθούν μονομερώς οι συμφωνίες.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, "οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους θα επηρεάσουν τις λεγόμενες χώρες διαμετακόμισης (transit jurisdictions)". Όπως προσθέτει, "οι εταιρείες σε τέτοιες δικαιοδοσίες δημιουργούνται για να επωφεληθούν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές που καθορίζονται από τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτό ισχύει κυρίως για την Κύπρο και μια σειρά άλλων παρόμοιων δικαιοδοσιών".

Αυτή η ανακοίνωση σήμανε συναγερμό στις κυπριακές Αρχές και στους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές. Η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή στη χώρα μας, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου των υπηρεσιών εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση προέβη στην κίνηση αυτή επειδή καταβάλλονται πολύ λιγότεροι φόροι σε κάποιες δικαιοδοσίες (π.χ. στην Κύπρο) από ό,τι πληρώνουν αυτοί που εδρεύουν στη Ρωσία.

Παρ’ όλο που ο Ρώσος πρόεδρος δεν ονομάτισε τις χώρες με τις οποίες θα ανοίξει έναν κύκλο διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται ξεκάθαρα στην Κύπρο. Ωστόσο, κύκλοι του κλάδου των υπηρεσιών υπογραμμίζουν ότι είναι επίσης πιθανό να διεξαχθούν συνομιλίες και με άλλες χώρες οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για εγγραφή εταιρειών ξένων συμφερόντων, όπως το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Έχει γίνει ξεκάθαρο από ρωσικής πλευράς ότι σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους εταίρους αυτών των συνθηκών αρνείται να αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να αποχωρήσει μονομερώς από τις συνθήκες αυτές.

Οι επαγγελματίες του κλάδου των υπηρεσιών αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει περιορισμένος χρόνος για διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στην περίπτωση του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας, οποιαδήποτε κοινοποίηση καταγγελίας πρέπει να αποσταλεί το αργότερο 6 μήνες πριν από το τέλος ενός ημερολογιακού έτους. Προσθέτουν όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην περίπτωση της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια προθεσμία στη Συνθήκη. Διευκρινίζουν τέλος ότι ανεξαρτήτως εξελίξεων, οι ισχύουσες φορολογικές συνθήκες κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του 2020.

ΠΗΓΗ: philenews.gr, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα