Ρίο: Αρχίζει το "πάρτι" των Ολυμπιακών

Ίσως θα είναι κάποια παρηγοριά για τους διοργανωτές του "Ρίο 2016" να πιστεύουμε ότι πλέον μόνο μπροστά μπορούμε να προχωρήσουμε… Τον περασμένο μήνα, σα σκηνή από ταινία τρόμου, ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε να επιπλέει στον κόλπο Γκουανμπάρα, ακριβώς κατά μήκος της ακτής, δίπλα στα λύματα, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ιστιοπλοΐας και windsurfing.

Παρά την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην πόλη αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 15%, με

1.715 θανάτους. Η πρόεδρος της Βραζιλίας έχει αποπεμφθεί, η οικονομία παραπαίει και το Ρίο κήρυξε "κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης". Οι αθλητές (αυτοί που δεν έχουν αποθαρρυνθεί από τον ιό Ζίκα) παραπονέθηκαν για την κακή ηλεκτροδότηση και για την έλλειψη ζεστού νερού στα ξενοδοχεία τους, και - πόσο συμβολικό μπορεί να είναι αυτό;- η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε από διαδηλωτές την περασμένη Τετάρτη. Την Παρασκευή, η "Sun" έγραψε ότι "αυτοί θα είναι οι πιο χαώδεις Ολυμπιακοί που έχουν γίνει ποτέ".

Περαιτέρω παρηγοριά θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια Ολυμπιάδα που δεν έχει χαρακτηριστεί ως χαώδης πριν ξεκινήσει. "Σχεδόν σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν πολλές ανησυχίες που αφορούν την ολοκλήρωση των γηπέδων, την συμπεριφορά από τους οικοδεσπότες, τις απειλές για την αστυνομία και την οικονομική σταθερότητα", λέει ο Ντέιβιντ Γκόλντμπλατ, συγγραφέας τους βιβλίου "Αγώνες: Η παγκόσμια ιστορία των Ολυμπιακών". Το 1920, το γήπεδο της Αμβέρσας καθυστέρησε απελπιστικά. Στο Παρίσι το 1924 όλα ήταν υπό αμφισβήτηση, όταν οι Γάλλοι κατέλαβαν την περιοχή του Ρουρ. Η πυκνότητα του αέρα στην Πόλη του Μεξικού ήταν επιβλαβής για την υγεία των αθλητών το 1968, ενώ το Λος Άντζελες θα είχε σοβαρό πρόβλημα από την κίνηση στις λεωφόρους".

Είναι πάντως ένα αναπόσπαστο μέρος αυτής της τετραετούς τροχιάς, το ότι μόλις η δράση ξεκινά, όλες οι καταστροφές ξεχνιούνται. Ο Γκόλντμπλατ προσθέτει: "Οι Ολυμπιακοί παράγουν πάντα ένα εξαιρετικό παγκόσμιο θέαμα στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο, με τη συνενοχή του αθλητικού τύπου, διώχνει όλες αυτές τις ανησυχίες". Κανείς, εξάλλου, δεν θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή χάλασαν κάποιες τουαλέτες, αλλά για τη φυσική μεγαλοπρέπεια και την ηρωική προσπάθεια. Όπως το έθεσε η αμερικανίδα κωπηλάτισσα Μέγκαν Καλμόε πρόσφατα: "Θα κωπηλατήσω ακόμα και στα σκατά για 'σένα, Αμερική".

Λοιπόν, ποιοι θα είναι οι ήρωες των Ολυμπιακών του 2016; Θα υπάρξουν κάποια γνωστά ονόματα: αυτοί θα οι είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί του Γιουσέιν Μπολτ και θα θέλει να κάνει μια εντυπωσιακή έξοδο. Το ίδιο και ο Μάικλ Φελπς, του οποίου το πολύχρωμο ταξίδι στην πέμπτη Ολυμπιάδα περιλάμβανε και 45 ημέρες σε κέντρο αποτοξίνωσης. Για τη Μεγάλη Βρετανία, η Τζέσικα Ενις-Χιλ και η Καταρίνα Τζόνσον-Τόμσον θα τα δώσουν όλα στο Έπταθλο, ενώ ο Μο Φάρα θα επιχειρήσει και πάλι μια καταιγιστική διπλή νίκη στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα. Η 19χρονη αμερικανίδα κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι μπορεί να κλέψει την παράσταση από τον Φελπς. Η αμερικανίδα συνομήλικη της Σιμόν Μπάιλς έχει όλα τα προσόντα του "πρωταγωνιστή", όχι μόνο για τα χρυσά μετάλλια που μαζεύει σωρηδόν στην Ενόργανη, αλλά και για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά της. Η Νοτιοαφρικανή δρομέας Κάστερ Σεμένια (που το '09 βγήκε η φήμη ότι έχει όρχεις αντί για ωοθήκες) φτάνει στο Ρίο μαζί με την τεστοστερόνη της ως το φαβορί για τα 800 μέτρα. Και ο βρετανός κολυμβητής Ανταμ Πίτι, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνδρας που έσπασε το φράγμα των 58 δευτερολέπτων στα 100 μ. πρόσθιο) δίνει στους Βρετανούς πολλές ελπίδες για το πρώτο τους ολυμπιακό ανδρικό μετάλλιο στην πισίνα εδώ και 28 χρόνια.

Αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα είναι "το πρόσωπο" των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που ξεκινούν τα μεσάνυχτα του επόμενου Σαββάτου, με μια τελετή έναρξης σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέγιες ("Η Πόλη του Θεού"). Όλοι οι Ολυμπιακοί έχουν μια κορυφαία προσωπικότητα στην διοργάνωση. Αυτή τη φορά το πεδίο είναι πιο ανοικτό, εν μέρει επειδή η Βραζιλία δεν έχει δικούς της σταρ στο στάδιο.

Και μια τελευταία προειδοποίηση για το Ρίο… Παρά το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί είναι συνήθως μια θαυμάσια γιορτή, τα μεθεόρτια μπορεί να είναι πραγματικά "συναρπαστικά". "Σχεδόν κάθε Ολυμπιακή πόλη των τριών τελευταίων δεκαετιών έμεινε να αναρωτιέται γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό" προειδοποιεί ο Γκόλντμπλατ. "Η Αθήνα κατέρρευσε. Το Πεκίνο δεν είναι μια πράσινη πόλη. Οι Λονδρέζοι ασκούνται λιγότερο. Το Ρίο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και πάνω απ 'όλα οι αθλητές θα παρουσιάσουν αναμφίβολα μια υπέροχη παράσταση. Αλλά η κληρονομιά των Αγώνων του Ρίο θα είναι ότι αυτή η ολέθρια και εγωιστική μυθολογία που δικαιολογεί την Ολυμπιακή φιλοξενία, τελικά θα σιγήσει".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα