Πυροβολισμοί σε γήπεδο μπέιζμπολ στη Βιρτζίνια - Τραυματίας στέλεχος των Ρεπουμπλικανών

Η ομάδα μπέιζμπολ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ενόπλου που άνοιξε σήμερα πυρ με τουφέκι σε περιοχή κοντά στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων. Τα κίνητρά του δράστη, οποίος έπεσε νεκρός, δεν έχουν γίνει γνωστά. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ο Στιβ Σκάλις γερουσιαστής και υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.



Fox News ✔@FoxNews

BREAKING NEWS:

House Majority Whip Steve Scalise, aides shot at baseball practice in Virginia, Fox News confirms.http://fxn.ws/2srSVPu

2:54 μ.μ. - 14 Jun 2017

2.0712.071 Retweet 919919 "μου αρέσει"

Οι πυροβολισμοί διήρκησαν πολλά λεπτά και οι σφαίρες έπεφταν βροχή στο γήπεδο του μπέιζμπολ στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου μια ομάδα κοινοβουλευτικών και Ρεπουμπλικανών συνεργατών τους προπονείτο ενόψει ενός φιλανθρωπικού αγώνα, που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στην πρωτεύουσα.

Συνολικά, 5 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Αλεξάντριας Μάικλ Μπράουν. Όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, δύο στελέχη της αστυνομίας του Καπιτωλίου όπως και τουλάχιστον ένας κοινοβουλευτικός βοηθός, που εργάζεται στο γραφείο του βουλευτή Ρότζερ Ουίλιαμς, τραυματίστηκαν.

Ο Στιβ Σκάλις, τρίτος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων, ως υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας (whip) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τραυματίστηκε από σφαίρα στο γοφό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων Μο Μπρουκς, ο οποίος χρησιμοποίησε τη ζώνη του για να σταματήσει την αιμορραγία του γερουσιαστή.

"Ήμουν στο γήπεδο και ακούω ένα 'μπαμ', γυρνάω και βλέπω ένα όπλο στην τρίτη βάση (...) Ακούω άλλο ένα 'μπαμ' και συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για κάποιον που πυροβολεί. Την ίδια στιγμή ακούω τον Στιβ Σκάλις να βγάζει μια κραυγή. Είχε χτυπηθεί (...). Το όπλο ήταν ημι-αυτόματο και [ο δράστης] συνέχισε να πυροβολεί εναντίον και άλλων προσώπων", είπε στο CNN ο Mo Brooks.

"Τραυματίστηκε σοβαρά", όμως "θα γίνει καλά"

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέχεια γνωστοποίησε μέσω twitter, ότι ο Στιβ Σκάλις "τραυματίστηκε σοβαρά", όμως "θα γίνει καλά".

"Ο Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα, ένας πραγματικός φίλος και πατριώτης, τραυματίστηκε σοβαρά όμως θα αναρρώσει πλήρως. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι μαζί του" ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Αμερικανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Twitter.


Donald J. Trump ✔@realDonaldTrump

Rep. Steve Scalise of Louisiana, a true friend and patriot, was badly injured but will fully recover. Our thoughts and prayers are with him.

3:48 PM - 14 Jun 2017

25,52225,522 Retweets 95,88495,884 likes

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή, ο Σκάλις βρίσκεται σε "σταθερή κατάσταση" και χειρουργείται αυτή την ώρα.

Σε λίγα λεπτά αναμένονται οι επίσημες δηλώσεις του Trump για το περιστατικό που αναμένεται να γίνουν στις 11.30 το πρωί τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Αλεξάντρια επισήμανε ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε σχετικά με έναν ένοπλο που πυροβολούσε λίγο μετά τις 7 το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) και δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο σε μόλις 3 λεπτά. Ο αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάθιου Βερνερόζα είπε από την πλευρά του ότι αστυνομικοί αντήλλαξαν πυρά με τον ύποπτο.


Alexandria Police ✔@AlexandriaVAPD

APD Chief Michael Brown updated media. 5 transported to local hospitals, including suspect. We will not ID victims or suspect right now.

4:05 PM - 14 Jun 2017

599599 Retweets 417417 likes

Νεκρός ο δράστης - άγνωστα τα κίνητρά του

Σχετικά με τον δράστη, τα κίνητρά του δεν έχουν διευκρινιστεί, πάντως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά καταφερόταν εναντίον του Τραμπ. Ήταν ένας λευκός άνδρας που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η Washington Post και το NBC μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Τζέιμς Τ. Χόντγκινσον, 66 ετών, από το Μπελβίλ του Ιλινόι, ωστόσο ο πράκτορας του FBI που είναι επικεφαλής της έρευνας, Τιμ Σλέιτερ, αρνήθηκε να δώσε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα του δράστη και τα κίνητρά του.

Ο άνδρας τραυματίστηκε από τις σφαίρες δύο αστυνομικών του Καπιτωλίου που βρίσκονταν στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Το θάνατο του δράστη ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΝτοναλντΤραμπ, σε δηλώσεις του μετά το περισταστικό.

"Θα είχαν χαθεί πολλές ζωές"

"Πολλές ζωές θα είχαν χάθει χωρίς την ηρωϊκή παρέμβαση δύο αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον δράστη... κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ βίαιης επίθεσης" επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια σύντομη παρέμβαση από το Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε έκκληση για "ενότητα" στην χώρα.

"Θα σκότωνε όλο τον κόσμο" αν δεν επέβαιναν οι αστυνομικοί, περιέγραψε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.

"Χωρίς εκείνους θα εκτυλισσόταν μακελειό" πρόσθεσε.

"Δεν θα σταματούσε να πυροβολεί" είπε ο βουλευτής Τσακ Φλέισμαν.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε νωρίτερα το MSNBC, ο δράστης, που ήταν ντυμένος με αθλητικά ρούχα, ρώτησε αν οι πολιτικοί που έκαναν προπόνηση στο γήπεδο ήταν Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, οι οποίοι προπονούνται ξεχωριστά.

Σύμφωνα με μαρτυρία του βουλευτή Μο Μπρουκς ο ένοπλος πυροβολούσε από τον συρμάτινο φράκτη προς το γήπεδο όπου προπονούνταν οι κοινοβουλευτικοί ενόψει του αγώνα εναντίον των Δημοκρατικών αυτήν την εβδομάδα.

"Πρέπει να έπεσαν 50-100 σφαίρες" είπε στο CNN.


Alexandria Police ✔@AlexandriaVAPD

APD PIO heading to scene, updates will be posted when available. Victims being transported to hospitals.

2:54 PM - 14 Jun 2017

332332 Retweets 173173 likes

Alexandria Police ✔@AlexandriaVAPD

UPDATE: Suspect is in custody and not a threat. PIO will be onscene shortly to share updates.

3:23 PM - 14 Jun 2017

2,3292,329 Retweets 2,0152,015 likes

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 07.00 τοπική ώρα στην Αλεξάντρια, στο στάδιο Eugene Simpson Stadium Park, όπου η ομάδα μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικάνων προπονείτο εδώ και εβδομάδες, ενόψει του ετήσιου αγώνα εναντίον της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, μια παράδοση που χρονολογείται από το 1909.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλες οι ψηφοφορίες ανεστάλησαν.

Ο Στιβ Σκάλις, 51 ετών, εκλέγεται σε περιφέρεια της Λουιζιάνας κι αντιπροσωπεύει την υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, που προέρχεται από το Tea Party. Συμμετέχει από το 2014 στην ηγετική ομάδα της Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών τάσεων.

Οι αιρετοί του Κογκρέσου προστατεύονται από την αστυνομία του Καπιτωλίου όταν βρίσκονται περιμετρικά της έδρας του Κογκρέσου, όμως ηγετικά στελέχη όπως ο Στιβ Σκάλις βρίσκονται υπό τη μόνιμη προστασία σωματοφυλάκων, για αυτό εξηγείται η παρουσία δύο εξ αυτών στο σημείο.

Η επίθεση ξυπνά τις μνήμες της τραγωδίας του Ιανουαρίου του 2011 στο Τουσόν στην Αριζόνα, όταν ένας άνδρας, με ψυχικά προβλήματα, πυροβόλησε στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ εναντίον της γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς.

Capital.gr, με πληροφορίες από Fox, Daily Mail, Τelegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα