Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση: Πληρώσαμε πανάκριβα το ...success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θετική η έξοδος της χώρας στις αγορές, λέει η Ν.Δ αλλά στην πραγματικότητα πληρώσαμε πανάκριβα τις παλινωδίες του Α. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, προκειμένου να ...προσπαθήσει η χώρα να επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν το 2014.

Αυτό ήταν το στίγμα και της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αναλυτική γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες,

αφενός εξηγεί γιατί η χθεσινή συναλλαγή ήταν κατώτερη της εξόδου του 2014 ( και πιο κοστοβόρα) καλώντας την κυβέρνηση να πάρει την... άγουσα για τα αποδυτήρια.

Ν.Δ: Σκληρή η πραγματικότητα του Τσίπρα και της παρέας του

"Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο. Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι", ανέφερε χθες η Ν.Δ, υποδεχόμενη την πρώτη δοκιμαστική έξοδο μετά το 14.

"Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του", συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της κωδικοποιώντας το μήνυμα: Χάσαμε τρία χρόνια φορτώνοντας βάρη στους πολίτες και την οικονομία, για να γυρίσουμε ( με χειρότερους όρους) στο 2014.

Βενιζέλος: Δανειστήκαμε πιο ακριβά από το 2014

Τις παλινωδίες Τσίπρα, ο οποίος κατά την έξοδο στις αγορές του 2014 μιλούσε για "στημένη θεατρική παράσταση" και "πάρτι τοκογλύφων", σε αντίθεση με σήμερα που "η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία", στηλίτευσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, εξηγώντας παράλληλα, γιατί δανειστήκαμε ακριβότερα από όσο επέτρεπε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Κατά τον ίδιο:

Πρώτον: Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Δεύτερον, η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη, και

Τρίτον, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα κάλεσε την Κυβέρνηση να αποχωρήσει από την εξουσία.

"Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία".

ΔΗΣΥ: Δεν επανήλθαμε στο κεκτημένο του 2014

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ".

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ΔΗΣΥ, "είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα".

Θεοδωράκης: Επιλέγουμε λάθος ηγέτες

Δριμεία ήταν και η κριτική που επεφύλαξε στην Κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης.

"Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%" είπε και διευκρίνισε: "Επιλέγουμε λάθος ηγέτες. Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ. Όταν λοιπόν ο ψηφοφόρος αύριο πάει στις κάλπες, πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του έχει ένα τίμημα. Αν ψηφίσει τον ένα, θα χρεώσει την χώρα κάποια παραπάνω δισεκατομμύρια".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα