Πρωτοκαθεδρία στη διάσκεψη για το Κυπριακό επιδιώκουν οι Βρετανοί

Την πρωτοκαθεδρία των διπλωματικών χειρισμών ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί αρχές Μαρτίου, επιδιώκουν και πάλιν οι Βρετανοί, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Η "δυναμική επιστροφή", μετά την περιπέτεια του Brexit, συνδέεται και με βολιδοσκοπήσεις διαφόρων ιδεών, που κατά τους Βρετανούς, αποσκοπούν στη γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν.

Η κάθοδος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, Ντόμινικ Ράαμπ, αυτή

την εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου), αποτελεί επίσημη πρόβα για να συζητηθούν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την Πενταμερή, αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών. Γιατί προφανώς, θέματα προς συζήτηση δεν θα θέσουν μόνο οι Βρετανοί. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προηγήθηκε η επίσκεψη, στις 21-22 Ιανουαρίου, του αναπληρωτή Πολιτικού Διευθυντή του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma. Πολλά από αυτά που έχει αναφέρει ο Βρετανός αξιωματούχος δεν άρεσαν ποσώς στη Λευκωσία, αλλά ούτε και στην Αθήνα, την οποία επίσης επισκέφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί περιγράφουν μια χαλαρή ομοσπονδία, επικαλούμενοι και τα όσα έχουν δηλωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία θα αποτελείται από δύο community states (σ.σ. κυριαρχία των κοινοτήτων), με πολλές αρμοδιότητες ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα διασφαλίζει την κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Παράλληλα, μια ιδέα που έχει παρουσιασθεί είναι για έναν (εκ περιτροπής) Πρόεδρο, χωρίς εν πολλοίς αρμοδιότητες και δύο Αντιπροέδρους (έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο), που θα εκφράζουν την "ισότητα". Περαιτέρω, φαίνεται να ευνοούν τη μια τουρκοκυπριακή ψήφο για τις αποφάσεις και ένα μικρό ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο ( 4 Ε/κ 2 Τ/κ). Το Λονδίνο ευνοεί την αποδοχή της "πολιτικής ισότητας", την οποία οι Τούρκοι περιγράφουν ως "κυριαρχική ισότητα".

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι θα επιμένουν σε λύση κρατών, κάποια στιγμή θα "μετακινηθούν" προς τη συνομοσπονδία και θα θεωρηθεί ως υποχώρηση και κοντά στη "χαλαρή ομοσπονδία". Οπότε θα πέσουν όλοι στην ελληνική πλευρά για να αξιοποιήσει την "υποχώρηση" των Τούρκων.

Πάντως, από την Ε.Ε έχει ξεκαθαριστεί, διά του Τζοζέπ Μπορέλ, πως η Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα στο philenews.com

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα