Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

14:35 2/9/2013 - Πηγή: Antinews

Το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με άλλους όρους, φαίνεται να κερδίζεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 7μηνο. Τα στοιχεία καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης στα 2,6 δις. ευρώ στο επτάμηνο έναντι πλεονάσματος 325 εκατ. ευρώ που είχε πετύχει η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν.

Βεβαίως, στο πλεόνασμα έχει προστεθεί 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές

Τράπεζες του Ευρωσυστήματος, επομένως το καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,1 δισ. ευρώ, σίγουρα πολύ υψηλότερο από τα 325 εκατ. πέρυσι.

Επίσης, σε ένα μήνα τα χρέη προς τους ιδιώτες μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ (στα 6,3 δις. ευρώ από 6,8 δις. ευρώ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάτι που σημαίνει ότι πληρώθηκαν ορισμένοι, έστω κι ελάχιστοι.

Στα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρώνται οι πληρωμές εξόφλησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών του κράτους προς ιδιώτες, τα οποία στο 7μηνο έφτασαν στα 3,5 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται και επιστροφές φόρων 606 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι στα 62,3 δις. ευρώ έναντι 58,8 δις. Ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά και ότι οι δαπάνες έχουν αυξηθεί λίγο στα 59,65 δις. ευρώ έναντι 58,4 δις. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν προέρχεται από την λειτουργία του κρατικού προϋπολογισμού (υπουργεία και πρόγραμμα επενδύσεων), καθώς εκεί παρατηρείται μεγάλη συγκράτηση δαπανών στα 28,2 δις. ευρώ από 30,7 δις. ευρώ το επτάμηνο του 2012.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, εφόσον τα έσοδα από τους φόρους δεν καταρρεύσουν το επόμενο τετράμηνο θεωρείται σίγουρο ότι το πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερα, δημιουργώντας αμυδρά χαμόγελα μετά από πολλά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα