Πρωτοφανής βία στο Καπιτώλιο: Εισέβαλαν οπαδοί του Τραμπ -έπεσαν πυροβoλισμοί

08:27 7/1/2021 - Πηγή: Antinews

Πρωτόγνωρες και σοκαριστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν στο λίκνο της Αμερικανικής Δημοκρατίας, στο Καπιτώλιο, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν με όπλα, διακόπτοντας βίαια τη συνεδρίαση που θα επικύρωνε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Οι εκρήξεις βίας οδήγησαν σε πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της (σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης), ενώ κινητοποιήθηκε η εθνοφρουρά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Καπιτωλίου γύρω στη 01.00 (ώρα Ελλάδος), λίγο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευση οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και πέριξ του Καπιτωλίου.

Το χρονικό

Ολα ξεκίνησαν όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ μια γυναίκα η οποία πυροβολήθηκε στο στήθος, κατέληξε, δήλωσαν εκπρόσωποι της μητροπολιτικής αστυνομικής διεύθυνσης της αμερικανικής πρωτεύουσας.

"Ναι, η ενήλικη που τραυματίστηκε από σφαίρα μέσα στο Καπιτώλιο κηρύχθηκε (νεκρή) σε νοσοκομείο της περιοχής", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντάστιν Στέρνμπεκ στο CNN. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Αλέινα Γκερτς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινωθούν αργότερα, καθώς ακόμη διενεργείται έρευνα.

Κινητοποίηση της Εθνοφρουράς

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης. Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου και ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Η κατάσταση ξέφυγε και αστυνομικοί άρχισαν να τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Με την κατάσταση να φεύγει εκτός ελέγχου και αφού δέχτηκε έντονες πιέσεις, ο Τραμπ ανήρτησε βίντεο στο Twitter, καλώντας τους οπαδούς του να επιστρέψουν σπίτια τους, ειρηνικά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Επεισόδια σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ

Για επεισόδια σε Καλιφόρνια, Τζώρτζια αλλά και στο Λος Άντζελες μεταξύ οπαδών του Τραμπ και της αστυνομίας κάνουν λόγο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times καθώς ο βίαιος όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, αριθμός οπαδών του Τράμπ συνελήφθη στο Λος Αντζελες μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Λος Άντζελες κουνώντας αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας "κάντε τη δουλειά σας". Η αστυνομία κήρυξε παράνομη τη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Θα επικύρωναν την εκλογή Μπάιντεν

Σε μια σπάνια κοινή συνεδρίαση, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ εξέταζαν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

'Ενας αριθμός Ρεπουμπλικανών και από τα δύο Σώματα δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την πιστοποίηση μιας χούφτας Πολιτειών σε μια τελευταία προσπάθεια είτε να αρνηθούν τη νίκη του Μπάιντεν είτε να καθυστερήσουν την πιστοποίηση της νίκης του.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι η προσπάθεια είναι λανθασμένη και θα μπορούσε να βλάψει το έθνος μακροπρόθεσμα. Έκαναν έκκληση για την ταχεία πιστοποίηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο Μπάιντεν πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αγνόησε το αίτημα Τραμπ να αρνηθεί να αναγνωρίσει την νίκη Μπάιντεν, καταφεύγοντας στους "περιορισμούς" του Συντάγματος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει "θανάσιμο" κίνδυνο για τη δημοκρατία.

"Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο", είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα