Προσχέδιο Προϋπολογισμού: "Κρυφτούλι" με τις συντάξεις– αγωνία για τα υπερπλεονάσματα

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια ήταν ένα "σχέδιο επί χάρτου". Δηλαδή ήταν εκ των προτέρων δεδομένο ότι θα αλλάξει έως το τελικό "κείμενο" της 20-21ης Νοεμβρίου. Και τούτο λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Αυτή τη φορά το- και πάλι εξαιρετικά βραχύβιο - αυτό "σχέδιο" έχει ειδική σημασία. Για δύο τελείως διαφορετικούς λόγους: έναν πολιτικό και έναν δημοσιονομικό.

Αμφότεροι οδηγούν σε ένα "θρίλερ" οριστικοποίησής του κυριολεκτικά στο παρά… ένα: λίγο πριν την λήξη της συνταγματικής "προθεσμίας" για την κατάθεσή του στη Βουλή

(σ.σ. την Δευτέρα).

Οι συντάξεις και η επιβεβαίωση

Ο πρώτος λόγος, ο πολιτικός , συνδέεται με την "απαλοιφή" αναφοράς για "περικοπή συντάξεων" στο κείμενο του Προσχεδίου,με τρόπο όμως που να μην θεωρηθεί όμως μονομερής ενέργεια από πλευράς θεσμών/αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, το Προσχέδιο Προϋπολογισμού της Δευτέρας θα έχει ισχύ 15 μόλις ημερών, έως το επόμενο…. Προσχέδιο που θα αναφέρει το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων. Όπως έγραψε εγκαίρως το Capital.gr και επιβεβαίωσε χθες από την Νέα Υόρκη κορυφαίος Έλληνας Αξιωματούχος το Προσχέδιο, με την μορφή που θα το "λάβουν" οι Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου (σ.σ. ως αίτημα ένταξης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων, ούτε τα ισόποσα αντίμετρα αλλά μόνο τις "παροχές Τσίπρα" για το 2019.

Οι αποδείξεις για το υπερπλεόνασμα

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά το Προσχέδιο αυτό κρίσιμο, είναι και η ουσία της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα/αντίμετρα. Το προσχέδιο θα πρέπει να περιέχει την "τεκμηρίωση" των ελληνικών θέσεων για υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019 με τρόπο "διατηρήσιμο".

Δηλαδή θα αποτελέσει (μαζί με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον απολογισμό ελλείμματος και χρέους που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat και πακέτα στοιχείων που στέλνει στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο) το "σκεπτικό" της Ελλάδας για το "αίτημα" μη μείωσης των συντάξεων. Θα έπρεπε να περιέχει και τα δημοσιονομικά δεδομένα Γενικής Κυβέρνησης για το 8μηνο που "περίμεναν" οι Βρυξέλλες, αλλά μέχρι χθες το Βράδυ δεν είχε ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία τα έχει "υποσχεθεί" η κυβέρνηση από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup της Δευτέρας (σ.σ. στο περιθώριο μίας συνόδου που δεν έχει επίσημο θέμα την Ελλάδα και πλέον αναμένεται να είναι θυελλώδης λόγω της απόφασης της Ιταλίας να εγκρίνει ελλειμματικό προϋπολογισμό)

Οι θεσμοί (και ειδικά το ΔΝΤ) προς ώρας αμφισβητούν το εύρος των υπερπλεονασμάτων (αν και συγκλίσεις υπάρχουν). Καθώς όμως θεωρούν αναγκαίο μόνιμο "δημοσιονομικό χώρο" για κάποιες παρεμβάσεις (αντίμετρα) που θεωρούν πιο σημαντικές από την (μη) περικοπή των συντάξεων (πχ μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις), όσο πιο στιβαρά είναι τα ελληνικά επιχειρήματα, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες μίας θετικής έκβασης της πολιτικής "μάχης" που προς το παρόν ορίζεται ότι θα "κορυφωθεί" στις 3 Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).

Άλλωστε, αυτό άφησε να εννοηθεί η ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, "θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση μας για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων" που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, "πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξης του στόχου του 3,5%".

Πρόσθεσε όμως η ίδια πηγή ότι "για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου"…

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά υπέρβαση περί τα 900 εκατ. ευρώ το 2019. Μένει να φανεί πως θα "οριστικοποιηθεί" το πλαίσιο των στόχων μέσα στο Σαββατοκύριακο, στις ζυμώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν πλέον και σε πολιτικό επίπεδο με την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου (οι κ.κ. Λιάκος και Χουλιαράκης), που συνόδευε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα