Προς τον κόλπο της Μόρφου πλέει το "Μπαρμπαρός"

Σε ρότα για τον κόλπο Μόρφου, βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός", που ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς

ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα "εγγυητικά δικαιώματα" της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου", δήλωσε.

"Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο", πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική". Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή", είπε.

Άγκυρα: Επιστρέφουμε στον κ. Τσίπρα τους χαρακτηρισμούς

"Απρεπή" χαρακτηρίζει η Άγκυρα, όσα ανέφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εμείς δεν γαβγίζουμε αλλά "είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας".

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά "επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ Τσίπρα".

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο σχολιάζει: "τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν τιμούν ούτε την προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, ούτε το αξίωμα που κατέχει" και προσθέτει πως η Άγκυρα αναμένει μια πιο υπεύθυνη στάση από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα