Προς τι τότε οι λεονταρισμοί κύριε Στουρνάρα;

«Δεν το γνωρίζω. Απ’ ότι φαίνεται όχι». Αυτό απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ερωτηθείς έξω από το Μαξίμου για το αν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης του οικονομικού προγράμματος εξαιτίας του λανθασμένου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που παραδέχθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Στουρνάρας

όχι μόνο χαμήλωσε τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για χαλάρωση της λιτότητας αλλά ερωτηθείς αν θα επιμείνει η κυβέρνηση τόνισε: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να πούμε».

Είπε ότι έθεσε το θέμα στους εταίρους ζητώντας να υπάρξει κοινή θέση από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Απ’ ότι μπορούμε να καταλάβουμε εμείς οι κοινοί θνητοί ο ‘Ολι Ρεν μας έστειλε στην κόλαση για δεύτερη φορά μετά από εκείνο το «καλό κουράγιο» που μας είχε πει με το πρώτο Μνημόνιο. Και από το Μαξίμου περιμένουν την κοινή θέση της τρόικας ως προς το πώς αντιμετωπίζουν το λάθος του ΔΝΤ. Ωστόσο, και το Ταμείο αποφάσισε να μας προσγειώσει ανώμαλα δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις. “Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δύσκολες και βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, αλλά κουβέντα για το λάθος και για διορθώσεις. Αντίθετα, όπως είπε στο οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρόσφατα έχουν γίνει προσαρμογές στη δυνατότητα της Ελλάδας να το εφαρμόσει. Έχουν κάνει, λένε, τις διορθώσεις και δεν έχει άλλες. Φανταστείτε να μην τις είχαν κάνει δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση, οι τροικάνοι μας γυρίζουν την πλάτη για μία ακόμη φορά επιμένοντας στα εγκληματικά τους λάθη. Θα πει κανείς: Και τι να πουν, ότι θα μειώσουν τη λιτότητα; Τότε οι Έλληνες θα διαλύσουν το πρόγραμμα και θα πάρουν πάλι την κάτω βόλτα.

Θα μπορούσε να είναι και έτσι, ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα το διαπιστώσουν τους επόμενους μήνες όταν θα καταρρεύσουν τα έσοδα. Και δεν βγαίνει όχι επειδή δε θέλουν οι Έλληνες αλλά γιατί δεν μπορούν.

Στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία, ένας προβληματισμός για το πως θα χειριστούν το θέμα. Να βάλουν βέτο, να σηκώσουν το μπόι ψηλά και να διεκδικήσουν αλλαγές με το φόβο της εγκατάλειψης του προγράμματος από την πλευρά της τρόικας; ‘H να βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια;

Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε από ένα σοφό ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι στο δάσος που ο πρώτος βρίζει τον δεύτερο όταν είναι μακρυά του, οι λεονταρισμοί όταν δεν σε παίρνουν δεν τους κάνεις. Αν τους κάνεις πρέπει να τους στηρίξεις μέχρι τέλους αλλιώς γεννάς προσδοκίες που πληγώνουν στο τέλος τον κόσμο. Και όλη η υπόθεση γυρνά μπούμερανγκ. Άσε δε που δικαιώνεται και ο κάθε Συριζαίος πικραμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα