Πρόοδος σε «θολό τοπίο» στις Βρυξέλλες - Πιθανή επιστροφή των θεσμών μέσα στην εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σημερινή συνάντηση σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό

Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Αλλωστε όλες οι πλευρές διατηρούσαν χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, Έλληνας αξιωματούχος, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα προσήρθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πριν την απογευματινή συνάντηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ συμφώνησαν σε «κοινή στάση» απέναντι στην Ελλάδα. «Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο Διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες ήταν ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Κυβερνητικές πηγές: Πρόοδος μεν, αλλά παραμένουν στο τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Για πρόοδο στη διαπραγμάτευση αλλά και για δυσκολίες που αποδίδονται στη στάση του ΔΝΤ κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών υπό των πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:

"Στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων".

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα