Προνουντσιαμέντο 60 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπέρ Βενιζέλου

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι 50-60 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν κείμενο υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη για να αποκτήσει το προβάδισμα ο Βενιζέλος,

επειδή εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός πολλών υποψηφίων θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην διάλυση.

Το θέμα είναι όμως ότι κανείς από τους υποψηφίους αρχηγούς δεν διαθέτει την απαραίτητη δύναμη για να βγάλει τον ΓΑΠ από την καρέκλα του. Αυτό επιτρέπει στον τελευταίο να παίζει τα παιχνίδια του, να …αναπαύεται στο Λονδίνο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα και να διαρρέει ότι μπορεί να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, “εφόσον το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ απορρίψει την εισήγησή του για εκλογή νέου προέδρου μετά τις εκλογές, δεν αποκλείεται ο ίδιος να διεκδικήσει ακόμη μία φορά την αρχηγεία σε διαδικασίες που θα διενεργηθούν σε όλη τη χώρα με κάλπες το επόμενο διάστημα”. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, τονίζοντας ότι “από τη στιγμή που πρότασή του απορριφθεί, τότε όλα τα δεδομένα τίθενται σε νέα βάση”».

Από την άλλη μεριά, παρά τις …απειλές περί συγκέντρωσης υπογραφών που προαναφέραμε,  η δημόσια συζήτηση ανάμεσα στον ΓΑΠ και τους δελφίνους έχει εγκλωβιστεί στο… μείζον θέμα των αρμοδιοτήτων του προσωρινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά οι δελφίνοι δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Παπανδρέου για δυαρχία και για επιλογή του υποψηφίου πρωθυπουργού του κόμματος από ένα εκλεκτορικό σώμα (κοινοβουλευτική ομάδα, Εθνικό Συμβούλιο, συνέδριο).

Το μόνο ζητούμενο στις συζητήσεις αυτές είναι ο ακριβής ρόλος, που θα έχει πλέον ο κ. Παπανδρέου. Η βενιζελικής πλευρά επιμένει ο υποψήφιος πρωθυπουργός να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η πλευρά Παπανδρέου αντιδρά θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει τον σημερινό πρόεδρο «διακοσμητικό».

Τι δείχνουν αυτές οι εξελίξεις; Ότι οι δελφίνοι φοβούνται τον ΓΑΠ – ίσως διότι ξέρουν ότι ελέγχει ακόμα και σήμερα την σχετική πλειοψηφία του κόμματος. Ο ΓΑΠ από την πλευρά του γνωρίζει βεβαίως ότι δεν μπορεί να γίνει ξανά αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Άρα επιμένει και απειλεί το Κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του ακόμα και με διάσπαση προκειμένου να προστατεύσει εαυτόν από όσα έρχονται…

Keywords
Τυχαία Θέματα