Προεκλογικά "κόλπα" Τσίπρα για δημιουργία έντασης στη Ν.Δ με αφορμή τον Παυλόπουλο

Και εθνικές κάλπες αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα, με το σενάριο να κρατούν καθημερινά ζωντανό με δηλώσεις τους, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Στην προεκλογική "περιρρέουσα" εντάσσεται και η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ομιλία απολύτως "διασπαστική" για τη Νέα Δημοκρατία.

( Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως βουλευτής, δεν είχε υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ ήδη βουλευτές όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του).

Ο κ. Τσίπρας, όπως διέρρεε από πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, αξιοποίησε τον καυγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου περί προεδρικής εκλογής, όχι μόνον για να επαναλάβει στεντορεία τη φωνή τη στήριξή του στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και για να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν προτίθεται να συμφωνήσει στην ανανέωση της θητείας του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ξετυλίγοντας το σκεπτικό του, ο πρωθυπουργός, απέδωσε την επιμονή της Ν.Δ να λάβει εν λευκώ αναθεωρητική εντολή για το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου που αφορά στο πώς θα αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εθνικές εκλογές, με "κρυφή" συμφωνία του με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για στήριξη προέδρου της Δημοκρατίας, προερχόμενου από την παράταξή της.

Η "καμπάνα" χτυπούσε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ( παρότι τινές "είδαν" τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πίσω από τα υπονοούμενα Τσίπρα).

Η στρατηγική στόχευση του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρη:

1. Να προκαλέσει εσωκομματική ένταση στη Ν.Δ στον δρόμο για τις κάλπες, δημιουργώντας "αναστάτωση" στο καραμανλικό στοιχείο του Κόμματος, το οποίο συντάσσεται απερίφραστα με την ανανέωση της προεδρικής θητείας του κ. Παυλόπουλου.

2. Να κάνει ρελάνς από την διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο εν εξελίξει πόκερ για το άρθρο της προεδρικής εκλογής επιχειρώντας παράλληλα να "σβήσει" και τις εντυπώσεις από όσα αποκάλυψε ( ακόμη και εάν τα διέψευσε αμέσως μετά) ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τα χαρτιά του ωστόσο δεν άνοιξε επ' αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι βέβαιον πλέον ότι σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει έως τις εκλογές εντατικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει την υποψηφιότητα της προτίμησής του.

Κανένα παιχνίδι

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του χθες, έστειλε και έτερο μήνυμα- δέσμευση προς τη Ν.Δ:

Δεν εξυφαίνουμε κανένα σενάριο δεξιάς παρένθεσης ούτε πρόκειται να παίξουμε με τους Θεσμούς, είπε, αλλά η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε τον Προκόπη Παυλόπουλο στο αξίωμα του προέδρου της Ν.Δ και για την επόμενη πενταετία.

Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια και το κλίμα περί "ηττοπάθειας" του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει να χάνει τις επόμενες εκλογές, "προειδοποίησε" Μητσοτάκη και Γεννηματά " να μην τάζουν θέσεις" σε πρόσωπα γιατί δεν πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών.

Εκλογές Μάιο

Μετά τον Νίκο Φίλη, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών τον Μάιο, άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε δήλωσή του στο Open, είπε ότι είναι έτοιμες οι συνθήκες και για τετραπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο, εάν χρειαστεί.

Έρχεται "ανασχηματισμός"- Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα στις 16.00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του Κόμματος, στην Κουμουνδούρου.

Η συνεδρίαση που αφορά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, πραγματοποιείται στον απόηχο της σύγκρουσης Τσίπρα- Μητσοτάκη στην Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και ενόψει "αλλαγών" που φέρεται να ετοιμάζει ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό Συμβούλιο, μετά την επιστροφή του από το Μόναχο ( για όπου αναχωρεί το βράδυ της Παρασκευής).

Πλησιάζει ανασχηματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο και πιο κοντά έρχεται ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης με κυρίαρχο ζητούμενο το πολιτικό "στίγμα" που θα επιλέξει να δώσει ο κ. Τσίπρας.

Θα περιοριστεί σε αντικαταστάσεις προσώπων ( όπως πχ των Ηλιόπουλου- Νοτοπούλου, οι οποίοι θα απομακρυνθούν από τα υπουργεία Εργασίας- Μακεδονίας-Θράκης αντίστοιχα, για να δώσουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών) ή θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι "σαρωτικός" ο ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται να είναι.

Ενδεχομένως να προβεί σε μικρές "διορθωτικές κινήσεις" με ένταξη στο υπουργικό συμβούλιο 2-3 προσώπων που θα συμβολίζουν το "άνοιγμά" του στην κεντροαριστερά.

Παρά τις φήμες, τα πρόσωπα αυτά δεν αναμένεται να είναι ούτε ο Γ. Ραγκούσης ούτε ο Ν. Μπίστης.

Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παραμείνουν όλοι στις θέσεις τους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα