Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Το Λονδίνο πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην ψηφοφορία για το Brexit στο κοινοβούλιο

Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη

να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.

"Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό", είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Είμαστε έτοιμοι", είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.

"Άσχημα νέα για την Ευρώπη", σχολίασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπάμπις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία, όμως ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».

«Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις.

«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία δεν θα καταλήξουν αν τα αποτελέσματα δεν είναι ισορροπημένα, λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις όποιο κι αν είναι το κόστος, μια διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει αν τα αποτελέσματα θεωρηθεί ότι είναι ισορροπημένα και ότι διασφαλίζουν τον σεβασμό για διάφορα θέματα», είπε ο Μισέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τον λίγο χρόνο που απομένει για τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης, η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του 2020.

Οι συνομιλίες για το εμπόριο με τη Βρετανία είναι μια πρόκληση, ο χρόνος είναι λίγος, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί μια συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020.

«Εχουμε στόχο μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές αναφορικά με την υπόσχεσή του ότι το Brexit θα έχει γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχουμε έντεκα μήνες για να διαπραγματευθούμε ένα ευρύ πεδίο», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση».

Μετά το Brexit "θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας", προειδοποιεί η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ υπόσχεται μια "στενή εταιρική σχέση" μετά τη νίκη του Τζόνσον

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά την «καθαρή νίκη» του Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοικτές για τη χώρα.

«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.

«Θέλουμε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει ένας στενός εταίρος και μετά το Brexit, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας στον περιφερειακό όμιλο ΜΜΕ Funke.

Ο υπουργός, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου, εκτίμησε μάλιστα ότι οι Βρετανοί έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ αν κάποτε το επιθυμήσουν.

«Οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ασφαλώς ανοικτές στη Μεγάλη Βρετανία», διαβεβαίωσε. Αλλά προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον έχει «μια καθαρή εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Άλλη αξιωματούχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διάσπασης μετά τις βρετανικές εκλογές.

«Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου, [καθώς] οι αντίπαλοι του Brexit είναι ιδιαίτερα πολλοί στη Σκοτία ή ακόμη στην Ουαλία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία.

Στη Σκοτία, οι εθνικιστές του SNP σημείωσαν σαφή άνοδο.

Τα αποτελέσματα που είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα το πρωί επιβεβαίωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των Συντηρητικών, που είχαν να ασκήσουν τέτοιο έλεγχο στο βρετανικό Κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Μακρόν προειδοποιεί τη Βρετανία ότι η απορύθμιση μετά το Brexit θα σημαίνει ότι θα χάσει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να γίνει "αθέμιτος ανταγωνιστής", δηλώνει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς: Η μετά το Brexit περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου

Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

"Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει ευρεία πλειοψηφία...Φαίνεται λογικό να θεωρήσουμε ότι (η συμφωνία του Brexit του Τζόνσον με την ΕΕ) θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και επομένως και η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στην επόμενη μετά Brexit φάση από την 1η Φεβρουαρίου", δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος είναι Γάλλος, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

"Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ".

Οι Βρυξέλλες πρέπει να "ανοικοδομήσουν" τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα, διαβεβαίωσε ο Μπρετόν.

"Τώρα, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ένας σημαντικός εταίρος", είπε ο ίδιος ευχόμενος ότι θα "οικοδομηθούν" "ισορροπημένες" εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο.

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Τζόσνσον για τη "μεγάλη" του νίκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη "μεγάλη" νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Βρετανίας.

"Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για αυτή τη μεγάλη ΝΙΚΗ", έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. "Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι πλέον ελεύθερες να συνάψουν μια τεράστια, νέα, εμπορική συμφωνία μετά το BREXIT. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ. Μπράβο Μπόρις!", πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η Μόσχα δεν αναμένει βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά τη νίκη Τζόνσον

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αμφιβάλλει αν θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας μετά τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές.

"Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν τις εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα θα ταχθούν υπέρ του διαλόγου και θα επικεντρωθούν στη δημιουργία καλών σχέσεων με τη χώρα μας. Όμως δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό αυτές οι προσδοκίες θα υλοποιηθούν στην περίπτωση των Συντηρητικών" της Βρετανίας, επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα