Προανακριτική-Novartis: Eπί τάπητος το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων

Κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, χαρακτηρίζουν την αυριανή ημέρα, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Στην αυριανή συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον

άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ η «Κελέση» - Εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» προκειμένου να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της ειδικής προανακριτικής επιτροπής που ερευνά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

ΕΛ.ΑΣ: Δεν είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας η φύλαξη και παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων

Δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου του Σώματος, με αφορμή τον θόρυβο για την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων που δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Εκ νέου στη ΓΑΔΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες η επιτροπή

Με χαμηλές προσδοκίες μετέβησαν στη ΓΑΔΑ οι βουλευτές-μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξετάσουν την «Αικατερίνη Κελέση» και, αν εντοπιζόταν, και τον «Μάξιμο Σαράφη».

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ' ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή. Όπως επισημαίνει, από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Προεξοφλεί, επίσης, ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της. Παρακαλεί, δε, τα μέλη της επιτροπής να σεβαστούν την ανωνυμία και τη μυστικότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ανακαλώντας την κλήση της σε κατάθεση.

Για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη»,έχει εκδοθεί ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί.

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση». Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας.

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Για την άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής πρέπει να υποβάλλει αίτημα στις εισαγγελικές αρχές

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα