Πριν: ΣΥΡΙΖΑ, Podemos venceremos, τώρα: ΓΥΡΙΖΑ υπέρ των σοσιαλιστών και Σάντσεθ

Τη νίκη των Ισπανών Σοσιαλιστών στις εκλογές της Ισπανίας θα προσπαθήσει τώρα να βάλει στην προεκλογική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να μειώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Με αυθαίρετες συγκρίσεις, στρεβλές αναγνώσεις και αβάσιμες δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν είναι οι ομοϊδεάτες και συναγωνιστές των Podemos, που έχασαν 7% και περίπου 20 έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016 και είναι πλέον η τέταρτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία με φθίνουσα πορεία. Και την ίδια στιγμή δείχνουν να χαίρονται για την επικράτηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ έναντι του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, που έχασε τη μισή του δύναμη σε σχέση με το 2016, ανεβάζοντας την ισπανική Ακροδεξιά στο 10% και για πρώτη φορά στη Βουλή μετά την πτώση του δικτάτορα Φράνκο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως «στρεψοδικεί» εναντίον της ευρωπαϊκής αλλά και της πρόσφατης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας ή σύγχρονων γεγονότων και επιχειρεί να τα παρουσιάζει διαφορετικά από ό,τι είναι προκειμένου να κερδίσει κάτι στο επικοινωνιακό πεδίο. Αυτή τη φορά, όμως, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να προσποιείται το «σύντροφο» και «σύμμαχο» των Ισπανών Σοσιαλιστών, μη λέγοντας ούτε μία κουβέντα για την εκλογική ήττα των Podemos και του «αδελφού» του Πάμπλο Ιγκλέσιας, με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έβγαινε φωτογραφίες αγκαλιά μέχρι πριν από μερικούς μήνες, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα, με τον γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτη Μαλέλη να δηλώνει για τον κ. Τσίπρα: «Ετσι όπως πάει θα δηλώσει την ικανοποίησή του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής».

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού που προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του κ. Μαλέλη, με τον κ. Τσίπρα να συνεχίζει. «Σοσιαλιστές και Podemos μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία».

Ενα βήμα πιο μακριά, ο επικεφαλής του δεύτερου ισχυρού πόλου εντός του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε, με ανάρτησή του στο twitter, να χρεώσει την ήττα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στον Κυριάκο Μητσοτάκη! «Η πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», έγραψε ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς αναφορά στη «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, καθώς ανάμεσα στους 53+ όπου ηγείται ο κ. Τσακαλώτος, η εγκατάλειψη των Podemos και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κοστούμι «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» δεν είναι και πολύ δημοφιλείς.

Είναι βέβαιο ότι η νίκη των Ισπανών Σοσιαλιστών, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, θα γίνει ένα από τα βασικά θέματα για τις προεκλογικές ομιλίες του κ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από την περιοδεία που ξεκινά στην Κρήτη, από τα Χανιά. Επιλογή που δεν είναι τυχαία, καθώς στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον νυν αλλά και υποψήφιο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, διατηρώντας ελπίδες να επαναλάβει το αποτέλεσμα του 2014. Η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα είναι οι δύο από τις δεκατρείς περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας υποψηφίους που επισήμως στηρίζονταν από το Κίνημα Αλλαγής, περιμένει να επικρατήσουν για να μην ισχύσει το 13-0.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει προκαλέσει ρήγμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την απρόκλητη και εντελώς άδικη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο πρωθυπουργός έχει πει στη Βουλή ότι θα μετατρέψει τη συζήτηση αυτή σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποφύγει διαρροές σε μία ψηφοφορία για τον κ. Πολάκη, που θα στοίχιζαν πολιτικά και επικοινωνιακά στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή:eletherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα