Πούτιν - Άσαντ: Η Ρωσία «σφραγίζει» τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ειρηνευτική προσπάθεια για τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια σημαντική νέα προσπάθεια την Τρίτη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, μετά από μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Ρωσία που φαινόταν να επιβεβαιώνει τον μελλοντικό του ρόλο σε οποιονδήποτε ενδεχόμενο διακανονισμό. Η ρωσική πρωτοβουλία βασίζεται σε συμφωνία που επετεύχθη με τον Πρόεδρο Τραμπ αυτόν τον μήνα, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες

αναγνώρισαν ουσιαστικά τον επικεφαλής ρόλο της Ρωσίας στη συριακή διπλωματία σε αντάλλαγμα της αποδοχής από τη Ρωσία ενός συνεχόμενου αμερικανικού ρόλου στη Συρία τώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν ηττηθεί.

Μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Άσαντ, ο Ρώσος πρόεδρος πέρασε μεγάλο μέρος της Τρίτης στο τηλέφωνο, μιλώντας με περιφερειακούς και παγκόσμιους ηγέτες, ζητώντας την υποστήριξή τους σε προτάσεις που θα μετατρέψουν την επιτυχή στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας εξ ονόματος του Άσαντ το 2015 σε μια διπλωματική νίκη που θα σφραγίσει τον ρόλο της Ρωσίας ως σημαντικό παγκόσμιο "παίκτη". Η έξαρση της διπλωματίας ξεκίνησε με μια ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, που ανέφερε ότι ο Άσαντ συναντήθηκε με τον Πούτιν τη Δευτέρα στη ρωσική πόλη Σότσι, όπου φωτογραφίες από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τους δύο άντρες σε θερμό εναγκαλισμό. Ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι ο πόλεμος στη Συρία σχεδόν τελείωσε και τον κάλεσε να στρέψει την προσοχή του στην εξασφάλιση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, σύμφωνα με σχόλια των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

"Όσον αφορά την κοινή μας δουλειά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο έδαφος της Συρίας, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώνεται πράγματι", δήλωσε ο Πούτιν. "Πιστεύω ότι το κύριο καθήκον τώρα είναι να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία". Ο Πούτιν μίλησε για περισσότερο από μία ώρα στο τηλέφωνο την Τρίτη με το Τραμπ, μια συζήτηση που επικεντρώθηκε κυρίως στη Συρία. Ο Πούτιν δήλωσε στο Τραμπ ότι είχε εξασφαλίσει δέσμευση από τον Άσαντ να συνεργαστεί με τη ρωσική πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εξασφαλίσουν μια διευθέτηση μέσα στις παραμέτρους της ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από την ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς και να εξασφαλίσουν μια Συρία απαλλαγμένη από κάθε "κακοήθη παρέμβαση" - μια αναφορά στην εκτεταμένη επιρροή του Ιράν εκεί . "Μιλάμε πολύ έντονα για την ειρήνευση στη Συρία", δήλωσε αργότερα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν τηλεφώνησε αργότερα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου για να αναμεταδώσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών του με τον Άσαντ και αναμενόταν να επικοινωνήσει με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι συνομιλίες της Τρίτης ήρθαν την παραμονή μιας σημαντικής συνόδου κορυφής στη Συρία μεταξύ του Πούτιν, του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα διεξαχθεί επίσης στο Σότσι, το οποίο αναδεικνύεται ως το επίκεντρο της ώθησης της Ρωσίας για μια λύση στη Συρία. Το Ιράν και η Τουρκία είναι οι περιφερειακοί παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας. Η σύνοδος αυτή θα ξεκινήσει εκδηλώσεις τις προσεχείς εβδομάδες και η Ρωσία ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια μεγάλη συμφωνία για τη Συρία, την οποία θα υποστηρίζουν όλοι οι παγκόσμιοι και περιφερειακοί φορείς που συμμετέχουν στην έκβαση του πολέμου καθώς και οι Σύριοι.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο των ηγετών της αντιπολίτευσης στο Ριάντ σήμερα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σχεδόν εξ ολοκλήρου νέο σώμα αντιπολίτευσης που θα εκπροσωπεί το κίνημα κατά του Άσαντ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Δεκάδες ηγέτες της υπάρχουσας, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ ομάδας της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους πριν από τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που φοβούνται ότι είναι η εγκατάλειψη της δέσμευσης των συμμάχων τους για την εξασφάλιση της αποχώρησης του Άσαντ.

Στις 28 Νοεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να φιλοξενήσουν έναν όγδοο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ της κυβέρνησης και της ανανεωμένης αντιπολίτευσης, μια διαδικασία που φαινομενικά αποσκοπεί σε κάποια μορφή μετάβασης από την κυριαρχία του Άσαντ. Αλλά η συμφωνία Τραμπ-Πούτιν παρέλειψε όλες τις αναφορές σε οποιαδήποτε μορφή "μετάβασης", και η έμφαση τώρα είναι αντ 'αυτού σε μια διαδικασία σύνταξης ενός νέου συντάγματος που θα οδηγήσει σε εκλογές. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ρωσία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια συγκέντρωση περίπου 1.300 Συρίων που εκπροσωπούν την ανανεωμένη αντιπολίτευση, την κυβέρνηση και μια σειρά άλλων ομάδων για να συζητήσουν τους όρους ενός νέου συντάγματος. Μετά τη σύνταξη του εγγράφου, σύμφωνα με τα σχέδια των ρωσικών προτάσεων, θα διεξαχθούν εκλογές στις οποίες θα δοθεί η δυνατότητα στον Άσαντ να συμμετέχει.

Η διπλωματία διευκολύνθηκε από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν επιρροή κυρίως στη βορειοανατολική γωνία της Συρίας, όπου ένας μικρός αριθμός στρατιωτών των ΗΠΑ βοηθά τους Κούρδους μαχητές να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα στρατεύματα αναμένεται να παραμείνουν πίσω τώρα που ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει, για να σταθεροποιήσουν την περιοχή εν αναμονή λύσης στον ευρύτερο συριακό πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις την περασμένη εβδομάδα.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν ωστόσο, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο Άσαντ είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τον δηλωμένο στόχο του, να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε κατά τα τελευταία έξι χρόνια πολέμου. Αν και οι ρωσικές προτάσεις θα τον άφηναν να παραμείνει στην εξουσία, ίσως επ 'αόριστον, θα αύξαναν τις εξουσίες του και θα έδιναν στους αντιπάλους του ένα ρόλο στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει στις παγκόσμιες δυνάμεις ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί τη συμμόρφωση της Συρίας με τυχόν συμφωνίες που επετεύχθησαν.

Η Ρωσία θα "συνεργαστεί με την ηγεσία της Συρίας για να προετοιμάσει τις βάσεις για πιθανές διευκρινίσεις", δήλωσε ο Πεσκόφ, ώστε να "βεβαιωθεί" ότι οι συμφωνίες αυτές θα είναι "βιώσιμες". Αλλά ο Άσαντ φάνηκε να αντισταθμίζει τη δέσμευσή του στη διαδικασία σε σχόλια που ανέφεραν τα ρωσικά ΜΜΕ σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πούτιν. "Μας ενδιαφέρει η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας", ανέφερε.

"Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα μας υποστηρίξει εξασφαλίζοντας τη μη παρέμβαση των εξωτερικών παραγόντων στην πολιτική διαδικασία, έτσι ώστε να υποστηρίξουν μόνο τη διαδικασία που διεξάγουν οι ίδιοι οι Σύροι". "Δεν θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω. Θα αποδεχθούμε και θα μιλήσουμε με όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για μια πολιτική διευθέτηση", πρόσθεσε ο Άσαντ. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το Ιράν, ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ, θα είναι πρόθυμο να συμμορφωθεί με μια διεθνή συμφωνία που σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει πίεση στην Τεχεράνη για να αμβλύνει την εκτεταμένη επιρροή που έχει εξασφαλίσει μέσω της αποστολής των πολιτοφυλακών και των χρημάτων τα τελευταία έξι χρόνια.

Η εξασφάλιση της αποδοχής της αντιπολίτευσης για τη συνέχιση του ρόλου του Άσαντ θα είναι επίσης δύσκολη, παρόλο που η διεθνής υποστήριξη για την αναχώρησή της θα εξασθενίσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. "Δεν είναι μόνο η Ρωσία και το Ιράν - τώρα οι ΗΠΑ, ακόμη και η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία είναι πιο ευέλικτες με τον Άσαντ", δήλωσε ο Τσαβούσογλου. "Αλλά εδώ δεν πρέπει να είμαστε συναισθηματικοί. Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Πρέπει να ενώσουμε όλες τις διαφορετικές ομάδες και φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να ενωθούν όλοι γύρω από τον Άσαντ μετά από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου και μετά το γεγονός ότι αυτό το καθεστώς σκότωσε 1 εκατομμύριο Σύριους". Οι ομάδες παρακολούθησης εκτιμούν ότι έχουν σκοτωθεί μεταξύ 300.000 και 500.000 Σύριοι, αλλά η πρόκληση να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή συμφιλίωσης είναι ωστόσο τεράστια.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα