ΠΟΥ: Το επεξεργασμένο κρέας είναι εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα

Το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων πιο καρκινογόνων ουσιών, μαζί με τα τσιγάρα, το αλκοόλ, τον αμίαντο και το αρσενικό, αναφέρει νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ταξινομήσουν τα επεξεργασμένα κρέατα ως νούμερο ένα καρκινογόνες ουσίες, λόγω της αιτιώδους συνάφειας με τον καρκίνο του εντέρου.

Το κόκκινο κρέας τοποθετείται στην ομάδα 2Α, ως «πιθανώς

καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται επίσης με το καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη, αναφέρει η IARC. Οι εμπειρογνώμονες της IARC κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνεται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

«Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνει» είπε ο Δρ Kurt Straif, επικεφαλής του προγράμματος της IARC. «Εν όψει του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας, η παγκόσμια επίπτωση στην εμφάνιση του καρκίνου έχει σημασία για τη δημόσια υγεία».

Η απόφαση της IARC, μετά από ένα χρόνο διαβουλεύσεων με διεθνείς επιστήμονες, θα είναι ευπρόσδεκτη από τους ερευνητές του καρκίνου, αλλά προκάλεσε την άμεση και οργισμένη απάντηση από τη βιομηχανία, και τους επιστήμονες που χρηματοδοτεί, οι οποίοι απέρριψαν οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των τσιγάρων και του κρέατος. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αποφυγή του κόκκινου κρέατος στη διατροφή δεν είναι μια προστατευτική στρατηγική κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Robert Pickard, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Κρέας και ομότιμος καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες για την πρόληψη του καρκίνου παραμένουν η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ».

Προειδοποιήσεις για το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο εδώ και πολύ καιρό συμβούλευε τους ανθρώπους να αποφεύγουν το επεξεργασμένο κρέας, καθώς αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση καρκίνου. Συμβουλεύει η κατανάλωση προϊόντων, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και το σαλάμι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη και με όχι περισσότερο από 500g την εβδομάδα κόκκινο κρέας, όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί.

Ο καθηγητής Tim Key, επιδημιολόγος της Cancer Research UK στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η Cancer Research UK στηρίζει την απόφαση της IARC ότι υπάρχουν αρκετά ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να χαρακτηρισθεί το επεξεργασμένο κρέας ως αιτία καρκίνου και το κόκκινο κρέας ως πιθανή αιτία του καρκίνου. Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό για την πιθανή σχέση μεταξύ κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου, η οποία υποστηρίζεται από σημαντικά στοιχεία. Η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κάθε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Αλλά αν τρώτε πολλά ίσως να σκεφθείτε ότι πρέπει να τα μειώσετε. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τα ψάρια για το γεύμα σας αντί για λουκάνικα, ή να επιλέξετε μια σαλάτα φασολιών για το μεσημεριανό γεύμα».

Η δήλωση από της IARC, που δημοσιεύτηκε ως άρθρο στο περιοδικό Lancet Oncology, σκληραίνει ουσιαστικά τη γραμμή, ιδίως κατά του επεξεργασμένου κρέατος. Αλλά ενώ οι επιστήμονες του καρκίνου ανησυχούν για τους κινδύνους από την κατανάλωση πάρα πολύ κρέατος, ορισμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο επιπλέον κίνδυνος είναι σχετικά μικρός και ότι το κρέας έχει και άλλα οφέλη. Η δρ Elizabeth Lund - ένας ανεξάρτητος σύμβουλος διατροφής και πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας, που έκανε κάποιες ανάλογες έρευνες- δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με περίπου τρεις επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου ανά 100.000 ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες. «Ένας πολύ μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης», είπε. «Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι η κατανάλωση κρέατος μία φορά την ημέρα σε συνδυασμό με άφθονα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες δημητριακών, καθώς και την άσκηση και τον έλεγχο του βάρους, θα επιτρέπει ένα χαμηλό κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου και μια πιο ισορροπημένη διατροφή».

Ο καθηγητής Ian Johnson, ομότιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, είπε επίσης ότι η επίδραση ήταν μικρή. «Δεν είναι σίγουρα πολύ σωστό να συγκρίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από το μπέικον και τα λουκάνικα στον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου, με τους κινδύνους του καπνίσματος, το οποίο είναι φορτωμένο με γνωστά καρκινογόνα χημικά και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές τσιγάρων κατά περίπου είκοσι φορές».

theguardian.como

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα