Πότε θα αποφασίσουν οι αναποφάσιστοι;

κλικ για μεγέθυνση

Το λέμε καθημερινά, οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες αν μη τι άλλο επειδή ο κόσμος δεν απαντά στα τηλέφωνα. Ας δούμε ωστόσο τι προβλέπει για το μεγάλο ερώτημα αυτών των εκλογών η GPO

Για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταγράφει τόσο χαμηλά ποσοστά. Η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ

είναι στο ναδίρ, μόλις στο 27,2%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, ενώ της ΝΔ στο 53%. Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με βάση τις εκλογές του 2009. Σχεδόν το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινείται, προς το παρόν, στη Δημοκρατική Αριστερά, μόλις το 3% προς τη ΝΔ, ενώ το 27,9% κατευθύνεται προς όλα τα άλλα κόμματα.

Στη ΝΔ το 9,8% μετακινείται προς τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Πάνου Καμμένου, μόλις το 0,8% προς το ΠΑΣΟΚ και το 18,6% προς όλα τα άλλα κόμματα. Αντίστοιχα και στη μέτρηση της GPO διαπιστώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει κυρίως ψηφοφόρους που μετακινούνται πιο αριστερά ? σημαντικό ποσοστό πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απώλειες καταγράφει ακόμη και προς το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αλλά και τη… «Χρυσή Αυγή». Ο αντιμνημονιακός λόγος της ΝΔ, πριν από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φαίνεται πως έχει πληγώνει την παράταξη, καθώς σήμερα τμήματα ψηφοφόρων κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι μικρό το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν τη «Χρυσή Αυγή».

Ρευστότητα μέχρι την κάλπη
Μόλις το 31% έχει λάβει τις αποφάσεις του

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τη βεβαιότητα ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron για την «Ημερησία» -δημοσιεύτηκε χθες-, μόλις το 31,2% του εκλογικού σώματος δηλώνει απόλυτα βέβαιο για την εκλογική του επιλογή. Αντίθετα το 32,1% κινείται προς τον χώρο των αναποφάσιστων έως τον χώρο της αποχής και του άκυρου ή λευκού.

Βασικά χαρακτηριστικά των λεγόμενων αναποφάσιστων δεν είναι μόνο ότι προέρχονται από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα -κυρίως από το ΠΑΣΟΚ- αλλά και από τα «μικρά», καθώς μέχρι στιγμής καταγράφουν χαμηλή κομματική συσπείρωση σε σχέση με τους ψηφοφόρους των βουλευτικών εκλογών του 2009.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Mega, φαίνεται ότι οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν λίγο πριν από την Κυριακή της 6ης Μαΐου. Από το 19,2% των ερωτώμενων που απάντησε δεν έχει αποφασίσει, το 18,9% θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες, το 47,8% την τελευταία εβδομάδα και το 27% την ημέρα των εκλογών.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο είναι ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα, ενώ σχεδόν ίδια ευρήματα καταγράφονται και στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα ποσοστά, μικρότερα βέβαια σε αναλογία, είναι και στους αναποφάσιστους των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων.

Η Αριστερά
Σημειώνεται ότι σύμ

Keywords
Τυχαία Θέματα