Πόσο ριψοκίνδυνο είναι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ;

Ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει κάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ τον ακρογωνιαίο λίθο της πενταετούς ατζέντας του. Λίγες μέρες όμως πριν την παρουσίασή του, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το τι μπορεί αυτό να προσφέρει.

Δύο χρόνια μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οικονομία είναι στάσιμη και η ανεργία είναι υψηλή, ενώ η έλλειψη απάντησης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει και πάλι ανησυχία στον κόσμο. Το διακύβευμα είναι τεράστιο για την ΕΕ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της και τις παγκόσμιες αγορές. Η καρδιά του προβλήματος στην ΕΕ των 28 είναι μια δραστική έλλειψη επενδύσεων, που εξακολουθεί να απέχει από τα επίπεδα προ της κρίσης, σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η ΕΕ φωνάζει για νέες επενδύσεις», δήλωσε ο Jan Randolph, αναλυτής της IHS Global Insight του Λονδίνου. Σε απάντηση ο Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 300 δις ευρώ που θα παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, την Τετάρτη.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί έναν αδιευκρίνιστο ακόμα συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενώ το ποσό του πραγματικά νέου χρήματος είναι επίσης ασαφές.

Αλλά με τη «σφιχτή» και ισχυρή Γερμανία να επιβλέπει, το επενδυτικό σχέδιο δεν θα είναι ένα «New Deal» για την Ευρώπη, ούτε μια χιονοστιβάδα κρατικών δαπανών για να επιτευχθεί γρήγορη ανάπτυξη.

Έλλειψη φιλοδοξίας

Η συνολική ευθύνη για το σχέδιο θα πέσει σχεδόν βέβαια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα ελάχιστα γνωστό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και συχνά έχει επικριθεί για έλλειψη φιλοδοξίας. Οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές, αλλά στην ουσία η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα μετρητά τόσο από την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και μια επιπλέον «ένεση» από τα πλούσια κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, ως κεφάλαια εκκίνησης για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Αυτά θα πρέπει να καθοδηγούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, με τις οικονομικές αγορές να παίζουν έναν βασικό ρόλο για την αύξηση μετρητών και την προσέλκυση επενδυτών. Στην πραγματικότητα, ο επιβλητικός αριθμός των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι ένα συσσωρευμένο ποσό που θα διοχετευθεί σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τις αρχικές επενδύσεις που η Επιτροπή ελπίζει να δημιουργήσει χρησιμοποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έτσι, ο Γίρκι Κατάινεν, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για το σχέδιο, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, θα έχουν διάφορες συναντήσεις για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τίποτα νέο, ουσιαστικά

Το πραγματικό ποσό του νέου χρήματος είναι στον αέρα - και εξαρτάται απόλυτα από τον ενθουσιασμό των επενδυτών, τους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να κερδίσει. Η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, λέει ότι το σχέδιο μπορεί μέχρι και να δεκαπλασιάσει τα αρχικά μετρητά. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα και κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με παρόμοια επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ.

Τα επενδυτικά σχέδια των Βρυξελλών «εστιάζουν πάρα πολύ στους μεγάλους αριθμούς», σχολιάζει ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS στο Λονδίνο. «Έχουν στηριχθεί σε σημαντικούς ‘crowding in’ ιδιωτικούς πόρους, που συχνά έχουν αποτύχει να υλοποιηθούν», είπε. Ο κίνδυνος αυτός εξακολουθεί να υφίσταται, με τους επικριτές να προειδοποιούν την ομάδα Γιούνκερ ότι δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να «ρίξει παλιό κρασί σε καινούργια μπουκάλια», κατά τη διατύπωση της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). «Θα γινόταν ούτως ή άλλως η ανασυσκευασία της ευρωπαϊκής επένδυσης; Μια τέτοια προσέγγιση δεν θα είχε κανένα νόημα», δήλωσε η ETUC.

Αποφυγή «απογοήτευσης»

Ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν δημόσιες δαπάνες, παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, έχει πιέσει έντονα για ένα φιλόδοξο σχέδιο, λέγοντας ότι φοβάται μια «απογοήτευση» αν το σύστημα εξακολουθήσει να είναι υπερβολικά προσεκτικό.

Η πίεση ασκείται στην Γερμανία, την πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ, η οποία φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική σύνεση. Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ρίξει 10 δις ευρώ στο σχέδιο Γιούνκερ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η ροή του χρήματος θα γίνει μέσα από φορείς του ιδιωτικού τομέα και όχι κατ 'ευθείαν στις υπερβολικά δαπανηρές κυβερνήσεις.

Αλλά τα γερμανικά ταμπού σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες πρέπει να σπάσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Jennifer McKeown της Capital Economics δήλωσε ότι η Γερμανία έχει όλα τα περιθώρια «να αυξήσει τις επενδύσεις της». Ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί η Ευρώπη θα είναι να ξεκινήσει το Βερολίνο τις δημόσιες δαπάνες, «οι οποίες παραμένουν πολύ χαμηλές» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Χωρίς την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, το σχέδιο Γιούνκερ «δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το ευφάνταστο σχέδιο ενός νέου προέδρου που θέλει να προτείνει ένα ανέκδοτο στην ανικανότητα ανάπτυξης της ευρωζώνης», είπε.

http://www.eubusiness.com/news-eu/economy-investment.yuf

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα