Πώς το Ισραήλ προσομοιάζει πόλεμο με το Ιράν


Ένα ισραηλινό πολεμικό παιχνίδι πρόσφατα δημιούργησε μια φανταστική έκρηξη από επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο David Patrikarakos, σε άρθρο του στο NewStatesman αποκαλύπτει τι έμαθε όταν έλαβε αποκλειστική πρόσβαση.
«Τον περασμένο μήνα, πήρα μια πτήση προς το Ισραήλ για να παρακολουθήσω ένα Ισραηλινό πολεμικό παιχνίδι μιας δεξαμενής σκέψης, για μια επίθεση στο Ιράν. Μαζί

μου ήταν ο σκηνοθέτης, Kevin Sim, ο οποίος έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το Ισραήλ και το Ιράν για Αποστολές του Channel 4. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει εντείνει τις μακροχρόνιες αντιπάθειες σε επικίνδυνα επίπεδα. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίζεται τώρα ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, περιγράφει «το σιωνιστικό καθεστώς» ως «αδύναμο και απομονωμένο» και, σε ένα πρόσφατο συλλαλητήριο για την Ημέρα Αλ-Κουντς (δηλαδή της Ιερουσαλήμ) στην Τεχεράνη, ως έναν «όγκο» που πρέπει να «αφαιρεθεί»  από την περιοχή. Και, με τόσο μεγάλη εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κρίση, ο κόσμος μπορεί να κατρακυλά σε ένα άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η εν λόγω ταινία παρατηρεί το Παιχνίδι Πολέμου ως άσκηση προσομοίωσης και εξετάζει μια σειρά εσωτερικών απόψεων του Ισραήλ για το θέμα. Δεν εξετάζει την κατάσταση της ιρανικής πυρηνικής δύναμης, ούτε τα νομικά ή ηθικά επιχειρήματα υπέρ ή κατά μιας προληπτικής επίθεσης του Ισραήλ σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος, αλλά προσφέρει μια εικόνα για το πώς το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν θα ανταποδώσει, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της πιθανότητας μιας βομβιστικής επίθεσης.
Το παιχνίδι του ίδιου του πολέμου έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια του Ισραήλ, ένα άσχημο κτίριο από σκυρόδεμα σε έναν κεντρικό δρόμο στην μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί δεν είχαν επιτρέψει ποτέ στο παρελθόν ένα βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο να εισέλθει, καθώς θεωρείται μια ιδιαιτέρως εξέχουσα δεξαμενή σκέψης για την ασφάλεια της χώρας.

Ένα παιχνίδι πολέμου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά στη στρατηγική κοινότητα. Χαλαρά μιλώντας, ένα μάτσο επίσημοι – εν προκειμένω πρώην υφυπουργοί της κυβέρνησης, διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι- μαζεύονται για να παίξουν με ένα συγκεκριμένο γεγονός και τις πιθανές συνέπειές του. Η έπαρση εδώ ήταν απλή: γύρω στα μεσάνυχτα στις 9 Νοεμβρίου (εν ώρα παιχνιδιού) τρία κύματα ισραηλινών αεροπλάνων έπληξαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Το τι συνέβη στη συνέχεια θα παιζόταν με μια σειρά από ομάδες που εκπροσωπούν το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την ΕΕ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία και τη Ρωσία -το πλέγμα των διαπλεκόμενων σχέσεων που θα υπαγορεύσει πιθανότατα την έκρηξη μιας επίθεσης και στην πραγματική ζωή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ιρανική ομάδα αποφάσισε να ανταποκριθεί στις επιθέσεις, εκτοξεύοντας βαλλιστικού

Keywords
Τυχαία Θέματα