Πώς θα ζήσετε περισσότερο

Περνάτε άσκοπα τη ζωή σας, δέχεστε την κάθε μέρα όπως έρχεται, ή έχετε έναν σαφή στόχο στο μυαλό μας; Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Psychological Science δείχνει ότι, σε οποιαδήποτε ηλικία, η αίσθηση του σκοπού θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημιουργία ενός σκοπού θα μπορούσε να προωθήσει την υγιή γήρανση μέσω της ενήλικης ζωής. «Τα ευρήματά μας δείχνουν

ότι η εύρεση μιας κατεύθυνσης στη ζωή και ο καθορισμός συνολικών στόχων για το τι θέλετε να επιτύχετε μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά να ζήσετε περισσότερο, ανεξάρτητα από το πότε θα βρείτε το σκοπό σας» λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Patrick Hill του Carleton University στην Καναδά.

Η σκοπιμότητα έχει βρεθεί και στο παρελθόν ότι αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους λόγους μακροζωίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη στην οποία η επίδραση αυτή έχει απομονωθεί από άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές επιρροές στη διάρκεια της ζωής. Επίσης, είναι η πρώτη που περιλαμβάνει νεότερες ηλικιακές ομάδες. Η αίσθηση του σκοπού ήταν σταθερά συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, κάτι που οδηγεί τον δρ Hill στο συμπέρασμα ότι «όσο πιο νωρίς κάποιος βρει μια κατεύθυνση στη ζωή, τόσο πιο νωρίς αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις μπορεί να συμβούν».

Ο δρ Hill, σε συνεργασία με τον Nicholas Turiano του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center, εξέτασαν τα δεδομένα μιας μεγάλης χρονικά κλίμακας μελέτης για την υγεία και την ευημερία που διεξήχθη στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε ενήλικες 20 έως και 75 ετών. Ως μέτρο για το επίπεδο του σκοπού στη ζωή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις βαθμολογίες που έδωσαν οι συμμετέχοντες κατά την αξιολόγησή τους από τρεις δηλώσεις: «Μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή, αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς», «Ζω τη ζωή μέρα με τη μέρα και πραγματικά δεν σκέφτομαι το μέλλον», «Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να τα έχω κάνει όλα στη ζωή μου».

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, το εννέα τοις εκατό των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν πεθάνει. Εκείνοι που ήταν ακόμα ζωντανοί είχαν σημαντικά υψηλότερα σκορ στο θέμα του σκοπού στη ζωή, ένα εύρημα που ήταν εκπληκτικά συνεπές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όσον αφορά τους πιο ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι τα νεότερα άτομα και, ενδεχομένως, να χρειάζονται περισσότερο την αίσθηση του σκοπού μετά την έξοδό τους από το εργατικό δυναμικό, οι ερευνητές είχαν προβλέψει μια ισχυρότερη επίδραση. Σύμφωνα με τον Hill, το γεγονός ότι τα στοιχεία για τη νεότερη ομάδα αποκάλυψαν το ίδιο μοτίβο, δείχνει την δυναμική της εύρεσης ενός σκοπού σε οποιοδήποτε στάδιο της ενήλικης ζωής.

Η μελέτη είναι επίσης η πρώτη που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ σκοπού και διάρκειας ζωής ανεξάρτητα από το καθεστώς συνταξιοδότησης, την κοινωνική συνεκτικότητα και την ευημερία, τα οποία είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη σωματική υγεία. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στην εύρεση ενός σκοπού, που φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής» λέει ο Δρ Hill. Είναι ακόμα άγνωστο μέσω ποιου μηχανισμού η αίσθηση του σκοπού μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Είναι πιθανό ότι τα άτομα με σαφή σκοπό θα μπορούσαν να ασκούνται περισσότερο ή να απολαμβάνουν τα οφέλη από την επίτευξη των στόχων τους τακτικά.

http://www.independent.co.uk/news/science/how-to-live-longer-find-your-purpose-in-life-9365420.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα