Πως θα κυβερνήσει ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους;

Αντιμετωπίζοντας την Ρεπουμπλικανική ηγεσία της Γερουσίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα σύντομα μπορεί να φιλοξενεί τον ηγέτη του GOP Μιτς ΜακΚόνελ στο Λευκό Οίκο, αφού ο βετεράνος βουλευτής κέρδισε μια έκτη εξαετή θητεία στη Γερουσία, στο Κεντάκι. Πέρυσι, έχοντας βγει νικητής από την επανεκλογή του, ο Ομπάμα απέρριψε την ιδέα του να καλοπιάσει τους Ρεπουμπλικάνους βασανιστές του στο Καπιτώλιο. Οι άνθρωποι τον ρωτούν συνέχεια: «Γιατί δεν πίνετε ένα ποτό με τον Μιτς ΜακΚόνελ;», όπως είπε ο ίδιος στο δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.

Τώρα ο

Ομπάμα θα πρέπει να περάσει περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελε με το GOP, ή αλλιώς να ξεχάσει τα τελευταία δύο χρόνια της νομοθετικής κληρονομιάς του. «Υπάρχουν κίνητρα, μικρά κίνητρα και στις δύο πλευρές, για να δείξουν ότι μπορούν να καταφέρουν πραγματικά κάτι», λέει η Ελέιν Κάμαρκ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings. «Αλλά είναι μικρά και δεν είναι σε περίοπτη θέση», λέει. «Δεν υπάρχει τίποτα για τα οποία η μεγάλη μεσαία τάξη να μπορεί να χαρεί».

Η Κάμαρκ ονομάζει την Αρχή Προώθησης Εμπορίου (ΤΡΑ) και τη μεταρρύθμιση του εταιρικού φόρου. Δεν είναι «ηχηρά» αλλά θα μπορούσαν να λήξουν το αδιέξοδο λειτουργίας του Κογκρέσο. Η ΤΡΑ θα επιτρέψει στον Ομπάμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια σημαντική εμπορική συμφωνία, την εταιρική συμφωνία συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP). Είναι κάτι που ο Ομπάμα θέλει, όπως και το GOP. Η εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένας άλλος τομέας ώριμος για μια συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον υψηλότερο εταιρικό φόρο στον κόσμο, στο 35 τοις εκατό, και το πρόσφατο κύμα «ανατροπών», με τις μεγάλες εταιρείες να μεταφέρουν τη διεύθυνσή τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν να πληρώσουν δισεκατομμύρια φόρους, έχει καταστήσει επείγουσα μια διακομματική προσπάθεια μεταρρύθμισης. Πολλοί πάντως σχολιάζουν ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν θα επηρεάσει τα άτομα αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει επίσης μια πρόωρη ψηφοφορία για τον αγωγό Keystone XL, τον οποίο υποστηρίζουν αρκετοί Δημοκρατικοί. Ο Ομπάμα δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, καθώς δεν θέλει να εξοργίσει τους οικολόγους. «Θα δούμε αν ασκήσει βέτο», σχολιάζει ο Τζον Φίρι, σύμβουλος επικοινωνίας. Οι φόροι στις ιατρικές συσκευές είναι ένα άλλο επίμαχο θέμα, όπως και οι δαπάνες στις υποδομές. Άλλες λιγότερο προφανείς περιοχές μιας δυνητικής συμφωνίας είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και το δικαίωμα ψήφου. Ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ, ένας άλλος πιθανός υποψήφιος για πρόεδρος, προωθεί την ιδέα ότι οι μη-βίαιοι παραβάτες, ιδίως σε εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να λαμβάνουν μικρότερες ποινές, και ότι από τη στιγμή που έχουν πληρώσει το χρέος τους προς την κοινωνία, θα πρέπει να έχουν ξανά δικαίωμα ψήφου.

Η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι στην λίστα επιθυμιών του Λευκού Οίκου και ο Ομπάμα έχει εγκλωβιστεί στην υπόσχεσή του για εκτελεστική δράση, αρχικά στο τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια μετά τα μέσα του τριμήνου. Δεν μπορεί να ρισκάρει και πάλι. Οι προοδευτικοί θέλουν τολμηρή δράση, ενώ ο Ομπάμα δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να μπορεί να δράσει. Αυτό που διαδίδεται μεταξύ των προοδευτικών είναι ότι ο Ομπάμα θα προχωρήσει με ό,τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει νομιμοποιώντας κάποιους από τους 11 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παράνομα στην χώρα, στηριζόμενος σε ένα δικομματικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Γερουσία το περασμένο έτος με τον επιβλητικό αριθμό των 68 ψήφων υπέρ.

Ο Ομπάμα θα μπορούσε στη συνέχεια να δώσει το Κογκρέσο ένα τελεσίγραφο: "Δράστε μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, ίσως σε εκατό ημέρες, αλλιώς θα το κάνω εγώ". Βεβαίως θα ήταν ένα κόλπο, αλλά ο Ομπάμα χρειάζεται κάτι δραματικό για να αναζωογονήσει την ηγεσία του. Ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι πρέπει να πάει στο Καπιτώλιο και να παραμείνουν εκεί ως ενεργός ηγέτης, πιέζοντας σαν τον Λίντον Τζόνσον, έως ότου καταφέρει να πετύχει δράση για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας. Το πιο πιθανό είναι ο δρόμος να είναι στρωμένος με μικρά επιτεύγματα, αλλά και αντιθέσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει επίσης να ξαναχτίσουν το «εμπορικό σήμα» τους, το οποίο είπε ο Ραντ Πολ αρκετά γραφικά χαρακτήρισε «χάλια».

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο του ΜακΚόνελ είναι ο Τεντ Κρουζ» σχολιάζει ο Φίρι. «Θέλει να καταργήσει το Obamacare και θέλει να προκαλεί συγκρούσεις». Με την ανανεωμένη εξουσία του ο ΜακΚόνελ θα μπορεί να σταθεί στον Κρουζ. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ. «Θέλει να τον θυμούνται ως κάποιον που ποτέ δεν κατάφερε κάτι;» λέει ο Γουίλιαμ Γκάλστον του Ινστιτούτου Brookings, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Μπένερ είναι ένας από τους πιο ωφελημένους της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας. «Μπορεί να πει στην κοινοβουλευτική ομάδα του να ρίχνει ‘αληθινές σφαίρες’, να μπορεί να νομοθετεί».

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να κάνουν πράγματα, θα βρουν έναν πρόθυμο συνεργάτη στον Ομπάμα, μέχρι ενός σημείου. Εξάλλου, έχει και το βέτο. Το έχει χρησιμοποιήσει μόνο δύο φορές μέσα σε έξι χρόνια. Θα έχει πολλές ευκαιρίες από 'δω και στο εξής, στον χρόνο που του έχει απομείνει.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα