Πώς οι απόγονοι του Μάο έγιναν καπιταλιστές

Σε ένα νοσοκομείο του Πεκίνο το 1990, ο στρατηγός Γουάνγκ Ζεν είπε σε κάποιον που τον επισκέφθηκε ότι αισθανόταν προδομένος. Αφού πέρασε τη ζωή του παλεύοντας για μια ουτοπία, ως ένας από τους ηγέτες του Κομμουνισμού, θεωρούσε ότι τα παιδιά του τον υπονομεύουν με τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής τους. Δύο γιοι του αποφάσισαν να μετατρέψουν μια έκταση στην βορειοδυτική Κίνα, εκεί όπου ο πατέρας τους κάποτε έσωσε τον στρατό του Μάο Τσετούνγκ από το λιμό, σε θεματικό πάρκο, επενδύοντας 1,6 δις

δολάρια. Ο ένας γιος, ο Γουάνγκ Ζουν, έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες, κρατικές, οικονομικές αυτοκρατορίες, την Citic (6030) Group Corp.Θεωρείται επίσης ο νονός του γκολφ στην Κίνα. Η κόρη του έχει σπουδάσει στην Αυστραλία, ενώ η κόρη της είναι εσωτερική σε ελβετικό σχολείο. Ανεβάζει συχνά φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φορώντας τσάντες Dior, παπούτσια Valentino και κοσμήματα Alexander McQueen. Τα αξεσουάρ μιας εμφάνισής της κοστίζουν περί τις 5.000 δολάρια, πάνω από το μισό ετήσιο εισόδημα ενός μέσου κινέζου εργάτη.

Τα πλούτη της οικογένειας έχουν τις ρίζες τους σε ένα ρίσκο που πήρε ο στρατηγός Γουάνγκ και κάποιοι άλλοι επαναστάτες, γνωστοί ως οι «Οκτώ Αθάνατοι». Υποστηρίζοντας τον Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του Μάο το 1976, στοιχημάτισαν ότι το άνοιγμα της Κίνας στον έξω κόσμο θα βελτίωνε τα επίπεδα ζωής, αποφεύγοντας παράλληλα την κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να απειλήσει την εδραίωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία.

Η νέα τάξη

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, αυτοί και οι διάδοχοί τους δημιούργησαν μια μεσαία τάξη και ανέδειξαν την Κίνα στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία. Οι Αθάνατοι έσπειραν τους σπόρους, επίσης, για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξουσία του Κόμματος. Εμπιστεύθηκαν μερικά από τα βασικά περιουσιακά στοιχεία του κράτους στα παιδιά τους, πολλοί από τους οποίους έγιναν πλούσιοι. Ήταν η αρχή μιας νέας ελίτ, οι αποκαλούμενοι πλέον πρίγκιπες. Αυτό τροφοδοτεί τη λαϊκή οργή για την άνιση συσσώρευση του πλούτου και την αθέμιτη πρόσβαση σε ευκαιρίες – όλα σε αντίθεση με τους αρχικούς στόχους της κομμουνιστικής επανάστασης.

Σήμερα, τα εγγόνια των Αθανάτων «παίζουν» σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εν μέσω της ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 26 απόγονοί τους βρίσκονται σε καίριες θέσεις κυρίαρχων κρατικών εταιρειών. Ο Γουανγκ Ζουν, γιος του στρατηγού Γουάνγκ, ο Χε Πινγκ, γαμπρός του Ντενγκ και ο Τσεν Γουαν, γιος του τσάρου της οικονομίας του Μάο, διαχειρίστηκαν κεφάλαια 1,6 τρις δολαρίων το 2011, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Κίνας.

Η τρίτη γενιά των Αθάνατων, στα 30- 40 τους σήμερα, ασχολούνται κυρίως με τους κλάδους της τεχνολογίας και των οικονομικών και έχουν δικές τους εταιρείες. Κάποιοι δουλεύουν σε μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ. Πολλοί, τουλάχιστον 18 όπως προκύπτει από την έρευνα του Bloomberg, έχουν εταιρείες offshore στα νησιά Κέιμαν και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη που προσφέρουν την κατάλληλη μυστικότητα.

Το χάσμα πλούσιων και φτωχών στην Κίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2010 οι διαδηλώσεις για τη διαφθορά διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 500 την ημέρα. Ο νέος ηγέτης της Κίνας, ο 59χρονος Σι Ζινπίνγκ είναι επίσης ένας «πρίγκιπας», όπως και άλλα τρία μέλη της νέας επταμελούς επιτροπής του Politburo.

Ο λαός πάντως φαίνεται εξοργισμένος με τη διαφθορά. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του πρακτορείου Xinhua, τουλάχιστον 10 κρατικοί αξιωματούχοι έχουν καθαιρεθεί από τότε που ανέλαβε ο Σι. Ο Μπο Σιλάι, γιος του Αθάνατου Μπο Γίμπο, είναι ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα.

Κι ενώ οι Αθάνατοι πολύ κατηγόρησαν τον «αστικό ατομικισμό» των καπιταλιστικών χωρών, σχεδόν οι μισοί από τους κληρονόμους τους έζησαν, σπούδασαν ή εργάστηκαν στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ, με τρεις από αυτούς να είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και τέσσερις του Στάνφορντ.

Ποιοι είναι οι Αθάνατοι

Οι οκτώ Αθάνατοι δεν ζουν πια, αν και σχεδόν όλοι ζούσαν στη δεκαετία του ’90. Είναι ο Ντενγκ, ο στρατηγός Γουάνγκ, ο Τσεν Γουν (που ανέλαβε την οικονομία επί Μάο), ο Λι Ξιανιάν (που ενορχήστρωσε την καταστολή της Πολιτιστικής Επανάστασης), ο Πενγκ Ζεν (μεταρρυθμιστής του νομικού συστήματος τη δεκαετία του ’80), ο Σονγκ Ρενκιόνγκ (επικεφαλής του κόμματος στην εκκαθάριση των στελεχών μετά την Πολιτιστική Επανάσταση), ο πρόεδρος Γιανγκ (που στήριξε τον Ντενγκ στην καταστολή της εξέγερσης στην πλατεία Τιανανμέν το 1989) και ο Μπο Γίμπο. Η μεγαλύτερη απειλή στο έργο των Αθάνατων υπήρξε η εξέγερση στην πλατεία Τιανανμέν, η οποία και κατεστάλη βίαια.

Στα… βήματα των προγόνων τους

Μόνο δύο από τα εγγόνια των Αθανάτων επέλεξαν κρατικές θέσεις. Οι άλλοι πήγαν κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα. Ο 38χρονος εγγονός του Ντενγκ, Ζουό Σου, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του Γου Ζιαντσάνγκ στη βιομηχανία μετάλλων, όντας επικεφαλής σε μια μεγάλη εταιρεία με συνδέσεις στην Αυστραλία. Ο Ζουό Σου είναι πρόεδρος της Yijian Investment. Αλλοι πάλι, όπως η 33χρονη Ζούο Γε, κόρη του Ντενγκ Ρονγκ, το έριξαν στη φιλανθρωπία. «Με τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε ένα ουσιαστικά καπιταλιστικό περιβάλλον, έχουν απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την ιδέα μιας αταξικής κοινωνίας και κάθε είδους ουτοπικά όνειρα» σχολιάζει ο 91χρονος Σίντνεϊ Ρίτενμπεργκ, πρώην διερμηνέας του Μάο.

http://www.bloomberg.com/news/2012-12-26/immortals-beget-china-capitalism-from-citic-to-godfather-of-golf.html

Keywords
Τυχαία Θέματα