Ποροσένκο: Δημοψήφισμα για το μέλλον των ημιαυτόνομων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας

21:33 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διεμήνυσε τη Δευτέρα πως αποδέχεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις εξεγερμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Το δημοψήφισμα θα αφορά την παράδοση περισσότερων εξουσιών στις ημι-αυτόνομες επαρχίες, οι οποίες έχουν βυθιστεί για δεύτερο χρόνο σε ένα φαύλο κύκλο ενδο-εθνοτικής

βίας. Οι αποσχιστές ωστόσο, οι οποίοι συνεχίζουν να εξοπλίζονται και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Μόσχα, θεωρούν την κίνηση του Ποροσένκο θετική εξέλιξη αλλά εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την μελλοντική υλοποίηση ενός τέτοιου σχέδιο από την παρούσα κυβέρνηση της χώρας.

Η εμφύλια σύρραξη μεταξύ των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει απώλειες άνω των 6.000 ανθρώπων. Στις απαρχές του πολέμου, οι εξεγερμένες δυνάμεις στα ανατολικά μέρη της χώρας ζήτησαν να τους παραχωρηθεί περισσότερη αυτονομία στης ήδη-αποκεντρωμένες από την κυβέρνηση του Κιέβου περιοχές τους. Το Κίεβο όμως έχει διαχρονικά κρατήσει αρνητική στάση απέναντι σε παρόμοια αιτήματα, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως υποσκάπτουν την όξυνση ενδο-εθνοτικής βίας στην χώρα, η οποία αποσκοπεί στην μελλοντική διάσπαση της Ουκρανίας σε μικρότερα κρατίδια.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Ποροσένκο ξάφνιασε την κοινή γνώμη τη Δευτέρα όταν συναντήθηκε με την κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία ετοιμάζει αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο ουκρανός πρόεδρος με τηλεοπτικό του διάγγελμα παραδέχθηκε πως αν η θεσπισμένη επιτροπή αποφασίσει την αναγκαιότητα περαίωσης ενός δημοψηφίσματος στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, τότε ο ίδιος προσωπικά δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια εξέλιξη. Η ανατολική εκβιομηχανισμένη ενδοχώρα της Ουκρανίας ήταν βάση επιρροής και ευρείας υποστήριξης για τον φίλα προσκείμενο προς το Κρεμλίνο πρώην πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρώην πρόεδρος εκδιώχθηκε με κυβερνητικό πραξικόπημα από την ουκρανική προεδρία στις 22 Φεβρουαρίου 2014 μετά από πολλούς μήνες ενδο-κυβερνητικής αστάθειας και εξεγέρσεων σε όλη την χώρα από αντίπαλες φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι ρώσοι αυτονομιστές τη Δευτέρα δήλωσαν πως η προοπτική ενός δημοψηφίσματος στην περιοχή θα επαναφέρει την ηρεμία σε ένα εύθραυστο μετεμφυλιακό περιβάλλον. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών Αντρέι Πούργκιν δήλωσε πως καμία αποστολή εκ μέρους των αποσχιστών δεν συμμετέχει στις τάξεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου η οποία συζητά το θέμα του δημοψηφίσματος. «Οι κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου είναι ενδεικτικές των προθέσεών της απέναντι στις αυτόνομες ανατολικές επαρχίες της χώρας. Η λύση που προκρίνουν για τη μελλοντική διακυβέρνηση αυτών των περιοχών βασίζεται στου δικούς της όρους, κάτι το οποίο παραβιάζει απερίφραστα το πλαίσιο της συμφωνίας του Μίνσκ», συμπλήρωσε ο Πούργκιν. Πάνω από όλα, ένα δημοψήφισμα είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο οι ρώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ποροσένκο για την απροθυμία του την παρούσα στιγμή να παραδώσει περισσότερες πληροφορίες στην κοινή γνώμη σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής ή το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ποροσένκο εναντιώθηκε και πάλι στην ιδέα ανάπτυξης ομοσπονδιακής διακυβέρνησης στην χώρα. Υπογράμμισε παράλληλα πως εξετάζει την περαιτέρω μεταβίβαση εξουσιών από το Κίεβο στα αποκεντρωμένα συμβούλια της εκάστοτε επαρχίας. Παρόλα αυτά, ο ουκρανός πρόεδρος υπαγόρευσε πως αποφάσεις σχετικά με τους τομείς εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα παραμείνουν κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου. Τέλος ο πρόεδρος Ποροσένκο συμπλήρωσε πως δεν αποδέχεται την προοπτική καθορισμού της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ουκρανικού κράτους. Σε αυτό το σημείο, ο Πούργκιν σημείωσε πως οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του προέδρου Ποροσένκο δεν επιτρέπουν στον ίδιο και την κυβέρνησή του να αναγνωρίσουν πως η ρωσική είναι ήδη η πιο διαδεδομένη γλώσσα στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Εν κατακλείδι, η ρητορική διαμάχη μεταξύ Ποροσένκο και Πούργκιν αποδεικνύει πως η συμφωνία εκεχειρίας του Μίνσκ στηρίζεται πάνω σε εύθραυστες βάσεις και μπορεί να παραβιαστεί από στιγμή σε στιγμή.

Πηγή: CBC News

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα