Πολιτικό και δικαστικό θρίλερ από τα... βέλη της "Τοξότης"

Σε πολυεπίπεδο δικαστικό και πολιτικό θρίλερ που, εσχάτως, απέκτησε και... αραβικό χρώμα έχει μετατραπεί η υπόθεση Καλογρίτσα, του επιχειρηματία του κατασκευαστικού κλάδου που προσπάθησε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Το εγχείρημα εκείνο όχι μόνο στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, αλλά οι τελευταίες αποκαλύψεις, με αφορμή την αντιδικία της Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα με τον αραβικό όμιλο Consolidated Contractors

Company (CCC), επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα σκάνδαλο που θα ήταν αδύνατο να παραμείνει στη λήθη.

Η διένεξη

Το νέο επεισόδιο ήρθε στην επιφάνεια πριν από μερικές ημέρες με αφορμή την εκδίκαση της αστικής διαφοράς της Τοξότηςμε την CCC, με τη δεύτερη να διεκδικεί από την εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Παραθέτοντας την υπερασπιστική γραμμή της, η Τοξότης υποστηρίζει ότι τα 3 αυτά εκατομμύρια εισπράχθηκαν βάσει μίας εικονικήςσυναλλαγής με την CCC, ώστε η ελληνική εταιρεία να εισπράξει νομότυπα το ποσό που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Από την πλευρά της, η αραβική εταιρεία υποστηρίζει πως εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη στην κρίση της οποίας βρίσκεται η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στην αγορά, η αλλαγή πλεύσης από τον, άλλοτε φίλα προσκείμενο στην προηγούμενη κυβέρνηση, εργολάβο, φανερώνει –αν μη τι άλλο–την προσαρμοστικότητά του. Τόσο στα μέσα ενημέρωσης, εξάλλου, όσο και στις κατασκευές, ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει πλούσιο ενεργητικό, έχοντας στο παρελθόν υπάρξει ο εκδότης της εφημερίδας "Πρώτη", ενώ είχε προσπαθήσει να καθιερωθεί ως εθνικός εργολάβος.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 προχώρησε σε δημόσια εγγραφή της Κ.Ι.Καλογρίτσας, χωρίς να το καταφέρει. Πριν αποπειραθεί να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους η κατασκευαστική του κ. Καλογρίτσα είχε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 24 δισ. δραχμών και ανεκτέλεστο περίπου 60 δισ. δραχμών, με τα βασικότερα έργα του να αφορούν δικαστικά μέγαρα όπως το νέο Εφετείο Αθηνών. Παρά την αποτυχία του 2000, ο Καλογρίτσας είχε διαρκώς στραμμένο το βλέμμα στο Χρηματιστήριο: το 2002 οι μέτοχοι της Χ.Ι.Καλογρίτσας ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για την απόκτηση του 55,8% της εταιρείας νέα Τεχνοδομή Αφοί Μιχ.Τραυλού, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της τελευταίας με οκτώ τεχνικές εταιρείες (Καλογρίτσας, Μέδουσα, Τοξότης, Τελάμων, και των κατασκευαστικών κλάδων τεσσάρων ακόμη εταιρειών). Και αυτό το εγχείρημα, όμως, δεν πέτυχε. Οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και η νέα Τεχνοδομή Αφοί Μιχ. Τραυλού συγχωνεύθηκε, εν τέλει, μόνο με τη Μέδουσα. Η τελευταία δεν είναι άλλη από την κατασκευαστική εταιρεία που διατηρούσε, τότε, ο Παύλος Τσίπρας, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και μέχρι τον Μάιο του 1997 ονομαζόταν ΑΤΕ Τσίπρας.

Ως αποτέλεσμα, ο Χρ. Καλογρίτσας δεν κατάφερε να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη στις κατασκευές, κάτι που δεν εμπόδισε την εταιρεία του να αναλάβει την κατασκευή του σταθμού Μετρό "Άγ. Αντώνιος" στο Περιστέρι. Έργο όμως, που δεν κατάφερε να αποπερατώσει έγκαιρα και ως αποτέλεσμα η τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό αποφάσισε να εγκαταστήσει την Άκτωρ στο έργο, με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται και σε άλλες εργολαβίες.

Αλλαγή δεδομένων

Η έλευση, το 2015, του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία άλλαξε επί τα βελτίω τα δεδομένα για τον Χρ. Καλογρίτσα. Η αρχική επικράτηση στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των τεσσάρων πρώτων τμημάτων του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, σε συνδυασμό με έργα της τάξης των 100 εκατ. ευρώπου είχε αναλάβει για λογαριασμό του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), είχαν αναδείξει την Τοξότης ΑΤΕ, του Χρ. Καλογρίτσα, σε μια υπολογίσιμη δύναμη των ελληνικών κατασκευών. Σημειώνεται ότι από όλα αυτά τα έργα η εταιρεία έχει κηρυχθεί έκπτωτη.

Τα βοσκοτόπια, η απειλή πτώχευσης και τα οικονομικά δεδομένα

Ο όμιλος Καλογρίτσα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2016, όταν η εταιρεία "Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε.", που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επρόκειτο για την περιβόητη υπόθεση με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, εκτάσεις δανεικές που μπήκαν ως ενέχυρα καθώς η εταιρεία δεν είχε την κεφαλαιακή επάρκεια για την πληρωμή του αντιτίμου των αδειών. Εντέλει, η εταιρεία του Ι. Καλογρίτσα αποσύρθηκε από τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια σταμάτησε την ευρύτερη δραστηριοποίησή της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Η διαμάxη με τη CCC

Η υπόθεση αυτή φθάνει πλέον στο 2020 έπειτα από τη δικαστική διαμάχη του κατασκευαστή με την CCC των αδελφών Khoury. Καίτοι ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο θα φανεί όταν εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις, ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2016 δημοσιεύθηκαν, αναπάντεχα, το προηγούμενο Σάββατο στο ΓΕΜΗ, κάτι που δεν συνηθίζεται. Όπως και ότι η Τοξότης δεν βρίσκεται υπό την απειλή χρεοκοπίας, καθώς η τεχνική εταιρεία Ιντερμπετόν που ζητούσε την πτώχευση της κατασκευαστικής του Καλογρίτσα φέρεται απέσυρε το δικόγραφο. Η κίνηση αυτή, κατά κύκλους της αγοράς, είναι αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμούτων δύο πλευρών, ενώ η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2016 φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να μην τελεί η εταιρεία σε καθεστώς ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, δεδομένου ότι είχε να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για τρεις συναπτές χρήσεις (2016, 2017, 2018).

Σε επίπεδο μεγεθών, το 2016 η Τοξότης παρότι εμφανίζει αυξημένο κατά 27% κύκλο εργασιών, σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει ζημιές προ φορών 1,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2016 τα ομολογιακά δάνεια αυξήθηκαν σε 30,2 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ενισχύθηκε σε 84,6 εκατ. ευρώαπό 57,4 εκατ. το 2015.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα