Πόλεμος κατά Ντάισελμπλουμ για «τα ποτά και τις γυναίκες»: Παραιτήσου τώρα

Σκληρή κριτική άσκησε ο Ματέο Ρέντσι στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ότι ξόδεψαν τα ευρωπαϊκά λεφτά σε «ποτά και γυναίκες».

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να προβεί σε χαζά αστεία -δεν μπορώ να

βρω καλύτερες λέξεις- ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης».

«Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σημειωτέον, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζει τον ρόλο που έχει (σ.σ.: ως πρόεδρος της Ευρωομάδας). Γι' αυτό θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Για τον ίδιο, αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι. «Αν θέλει να προσβάλει την Ιταλία, να το κάνει σε ένα μπαρ πίσω στη χώρα του και όχι μέσω του θεσμικού του ρόλου», τόνισε.

Και κατέληξε με αιχμές εναντίον του επικεφαλής του Eurogroup με αφορμή τις ολλανδικές εκλογές, γράφοντας ότι «ο Γερούν είδε το κόμμα του να πέφτει στις τελευταίες εκλογές από το 25% στο 5%. Κάτι που λέει πολλά για το ότι είναι σωστό να καταπολεμάς τον λαϊκισμό, αλλά να μη σταματάς να είσαι δημοφιλής. Είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού. Ολοι πρέπει να εργαστούμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι της γραφειοκρατίας».

Αντίδραση και από Πορτογαλία

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Πόλεμος και στην Ισπανία

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο Ντάισελμπλουμ και από έναν άλλο Ισπανό ευρωβουλευτή, τον Γκαμπριέλ Μάτο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του».

«Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» τον ρώτησε ο Ισπανός, οικολόγος, ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν. «Όχι, σίγουρα όχι. Αυτό δεν είναι αυτό που είπα» του απάντησε ο Ντάισελμπλουμ και όταν ο Ισπανός τον ρώτησε αν ήθελε να διαβάσει αυτούσια τη δήλωσή του έκανε πως… δεν άκουσε και συνέχισε: «Μου είπαν ότι διαδόθηκε έτσι για κάποιο λόγο στον ισπανικό τύπο». Και συνέχισε την απάντηση του μιλώντας για την… αλληλεγγύη (!), η οποία έχει και ευθύνες που πρέπει να τηρούνται.

Παρά την άρνησή του, ο Ουρτασούν διάβασε αυτούσια τη δήλωση που έκανε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας για τις χώρες του Νότου που προτίμησαν να "φάνε" τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά και μετά να ζητήσουν βοήθεια… Και τον ξαναρώτησε «θα ζητήσετε συγγνώμη;» και η απάντηση ήταν ίδια και αυτή τη φορά με περισσότερη αλαζονεία. «Σίγουρα όχι και δεν χρειάζεται να διαβάσετε τη δήλωσή μου, γιατί ξέρω τη δήλωσή μου. Βγήκε από αυτό το στόμα».

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες», του απάντησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)». «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», επέμεινε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: «Ζητώ συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιους, αλλά δεν παραιτούμαι»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» –όπως τις αποκάλεσε– τοποθετήσεις του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς—πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσο και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

Η επίμαχη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι δεν μπορεί να δαπανά κανένας τα χρήματά του σε αλκοόλ και «σε γυναίκες» και μετά να ζητά αλληλεγγύη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Νότου της Ευρώπης.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα