Ποιος σκότωσε τον διαβόητο ηγέτη του Δεξιού Τομέα στην Ουκρανία;

Στυγνός, προκλητικός, ο «Μπίλι» ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τους προπαγανδιστές του Κρεμλίνου και ένας εφιάλτης για τους ουκρανούς μετριοπαθείς. Τώρα, όπως το είχε προβλέψει στο YouTube, είναι νεκρός. Ο ουκρανός δημοσιογράφος Oleg Shynkarenko γράφει για τη δολοφονία του διαβόητου Αλεξάντερ Μουζίτσκο.

Από όλες τις απόψεις, ο «Μπίλι» ήταν κωλόπαιδο. Ως ηγέτης της υπερεθνικιστής ουκρανικής ομάδας Δεξιός Τομέας, ο εύσωμος με το μικρό κεφάλι Αλεξάντερ Μουζίτσκο, του οποίου το παρατσούκλι Μπίλι σημαίνει

«λευκός», ήταν ακριβώς ο χαρακτήρας στο Κίεβο που η Μόσχα αγαπά να μισεί. Όσο πιο τρελοί είναι, τόσο περισσότερο η προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου τους χρωματίζει ως κρυπτο-ναζί, σπέρνοντας το φόβο και νομιμοποιώντας τις επιθέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είτε είναι η προσάρτηση της Κριμαίας είτε μια ολοκληρωτική εισβολή.

Έτσι, όταν ο Μπίλι σκοτώθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, προ ημερών, οι θεωρίες συνωμοσίας πολλαπλασιάστηκαν σαν τα σκουλήκια σε ένα πτώμα. Η επίσημη εκδοχή που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι τη νύχτα της 24ης Μαρτίου μια ειδική αστυνομική επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων διεξήχθη στην περιοχή Ρίβνο της δυτικής Ουκρανίας και κατά την συμπλοκή με την αστυνομία ο Μουζίτσκο πυροβολήθηκε. Στη συνέχεια, οι αρχές τροποποίησαν την ιστορία και είπαν ότι ο Μουζίτσκο είχε αυτοκτονήσει προκειμένου να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας.

Ο Δεξιός Τομέας διαφώνησε. Ο Μουζίτσκο είχε προβλέψει τον θάνατό του, λίγες ημέρες πριν σε ένα βίντεο στο YouTube που παρουσιάστηκε, φυσικά, στην ρωσική τηλεόραση RT. «Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του» είπε ο Μουζίτσκο. «Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από μένα. Ή θα με σκοτώσουν ή θα με συλλάβουν ζωντανό και θα με παραδώσουν στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες για να το κάνουν». Ορισμένα μέλη του Δεξιού Τομέα, στη συνέντευξη Τύπου, υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία, την οποία χαρακτήρισαν πολιτική δολοφονία.

Είναι τόση η ομίχλη της συνωμοσίας στο Κίεβο, που κάποιοι οπαδοί του Δεξιού Τομέα πιστεύουν ότι είναι σχετικό το γεγονός ότι ο Μουζίτσκο σκοτωθηκε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε για πρώτη φορά με έναν εκπρόσωπο του Κιέβου, τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια, σε μια σύνοδο στην Ολλανδία. Ο Λαβρόφ είχε προηγουμένως αρνηθεί να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι η «μη νόμιμη ουκρανική εξουσία ελέγχεται από ακροδεξιούς ναζί ακτιβιστές».

Στην πραγματικότητα, οι ουκρανοί εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του Μουζίτσκο στις 8 Μαρτίου και στις 12 Μαρτίου καταζητούταν από την αστυνομία με την κατηγορία του χουλιγκανισμού. Για να κατανοήσουμε την πλήρη σημασία του θανάτου του πρέπει να εξετάσουμε τη ζωή και τα εγκλήματα του με κάποιες λεπτομέρειες.
Ο Μουζίτσκο γεννήθηκε το 1962 στη Ρωσία. Οι υποστηρικτές του λένε ότι οι γονείς του εκτοπίστηκαν εκεί από την Ουκρανία, λόγω της συμμετοχής τους στον προγενέστερο εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, ο νεαρός Μουζίτσκο υπηρέτησε στη σοβιετική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια επέστρεψε στη δυτική Ουκρανία, όπου βοήθησε στην οργάνωση διάφορων ακροδεξιών πολιτικών ομάδων: την Ανεξάρτητη ουκρανική Ένωση Νεολαίας, την Εθνική Συνέλευση της Ουκρανίας και παραστρατιωτικές ομάδες της ουκρανικής Λαϊκής Αυτοάμυνας (UPSD), η οποία φέρεται να έχει 5.000 ένοπλους άνδρες.

Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991 και σύμφωνα με μια έκθεση από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, το UPSD τέθηκε εκτός νόμου μαζί με άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις το 1993, αλλά συνέχισε να λειτουργεί, νομιμοποιήθηκε και πάλι και έστειλε μονάδες να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων στην Αμπχαζία της Γεωργίας και την Υπερδνειστερία της Μολδαβίας.Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας το 1994, ο Μουζίτσκο διοικούσε μια μονάδα «Βίκινγκ» του UPSD και πολέμησε τους Ρώσους μαζί με τον τσετσένο διοικητή Σαμίλ Μπασάγεφ, ηγέτη της ριζοσπαστικής πτέρυγας της εξέγερσης. Στην Ουκρανία έχει αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ανταρτών της Τσετσενίας Τζοκχάρ Ντουντάγεφ χαρακτήρισε τον Μουζίτσκο «ήρωα του Έθνους» και έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο. Οι αρχές της Μόσχας ισχυρίστηκαν ότι ο Μουζίτσκο σκότωσε τουλάχιστον 20 Ρώσους στρατιώτες στον πόλεμο της Τσετσενίας και του άσκησε ποινική δίωξη.

Μετά το θάνατο του Ντουντάγεφ το 1996, ο Μουζίτσκο επέστρεψε στην Ουκρανία και συμμετείχε σε αρκετούς εκβιασμούς και επιθέσεις. Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2003 για τρία έτη και έξι μήνες, αλλά παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Το 2012 έθεσε υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και πήρε μόλις 1,14 τοις εκατό των ψήφων, αλλά το 2013 παρέμεινε ο συντονιστής της δραστηριότητας τους Δεξιού Τομέα στη δυτική Ουκρανία. Το UPSD μετονομάστηκε Δεξιός Τομέας με τον Ντμίτρο Γιάρος ως επικεφαλής του.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/03/27/who-killed-one-of-the-most-notorious-right-sector-leaders-in-ukraine.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα