Ποιός Ράιχενμπαχ; Ο έφορος είναι ο ανώτατος άρχων της ζωής μας!

Το έχουμε ξαναπεί. Έχουν πολύ πλάκα στην κυβέρνηση. Μας ανακοινώνουν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τι θα ισχύσει με το χαράτσι στα ακίνητα κάνοντάς μας τη χάρη να μας αφήνουν να πληρώσουμε το φόρο του 2012 σε πέντε δόσεις. Αντί για τις δύο που πληρώνουμε φέτος και μάλιστα σε διάστημα 40 ημερών, από το χρόνου θα έχουμε την… ευχέρεια να το βάλουμε σε δόσεις.

Από την άλλη, η πλήρης αποτυχία του εγχειρήματος για πληρωμή αλλιώς διακοπή ρεύματος αναγκάζει την κυβέρνηση

να πάρει άλλα μέτρα. Για παράδειγμα, μπορεί μεν να μην κόβεται το ρεύμα, αλλά θα ειδοποιείται η εφορία και θα γίνεται παρακράτηση μισθών και συντάξεων ή θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές του κράτους στους φορολογούμενους,.

Οι Έλληνες έδειξαν ότι έχουν φιλότιμο και έσπευσαν να πληρώσουν το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα. Μάλιστα τα έσοδα εκτιμώνται πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

Κάτι η απειλή για διακοπή ρεύματος, κάτι η ανάγκη όλων να βάλουν πλάτη για την πατρίδα τους οδήγησε στα γκισέ της ΔΕΗ.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα γίνει με το χαράτσι του 2012.Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις που έρχονται, οι περισσότεροι φόροι και η γενικότερη φτώχεια στα νοικοκυριά θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία χιλιάδων ιδιοκτητών να πληρώσουν το χαράτσι, έστω και σε πέντε δόσεις. Ακόμη και επιχειρήσεις που κατέβαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σκέφτεται να το μονιμοποιήσει το χαράτσι, αφού πρώτα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες. Αβάσταχτη δηλαδή η κατοχή ακινήτου για χάρη μιας άδηλης ελπίδας ότι κάποτε θα βγούμε από την κρίση.

Από την άλλη, το φιάσκο με τις τριμελείς επιτροπές ανάγκασε την κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Πλέον ο απόλυτος άρχων που θα αποφασίζει ποιος ανήκει σε ευπαθή ομάδα ώστε να γλιτώνει το χαράτσι είναι ο έφορος.

Keywords
Τυχαία Θέματα