Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα

Ο Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την παραίτηση του Τζέικομπ Ζούμα την Τετάρτη το βράδυ, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Είκοσι τρία χρόνια μετά το τέλος του ρατσιστικού, καταπιεστικού καθεστώτος απαρτχάιντ, η Νότια Αφρική παραμένει μια χώρα με τεράστιους πόρους και μεγάλο πλούτο, αλλά και τεράστια ανισότητα και φτώχεια.

Αν και οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την οικοδόμηση σπιτιών και την παροχή βασικών υπηρεσιών σε εκατομμύρια ανθρώπους, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες

τους.Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια ή αποχέτευση.Η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη είναι συχνά στοιχειώδεις.Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οκτώ στα δέκα παιδιά εννέα χρονών της Νότιας Αφρικής είναι λειτουργικά αναλφάβητα.Τα επίπεδα βίαιου εγκλήματος είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, με τους φτωχούς Νοτιοαφρικανούς να υποφέρουν περισσότερο.

Το Κέιπ Τάουν, η δεύτερη πόλη της χώρας, ξεμένει από νερό.Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV αυξήθηκε από περίπου 4,72 εκατομμύρια το 2002 σε 7,03 εκατομμύρια το 2016, αν και ο ρυθμός μόλυνσης μειώνεται. Η ανεργία παραμένει στο ιστορικό υψηλό 27,7% σε ολόκληρο τον γενικό πληθυσμό και έως και 68% στους νέους.Η οικονομική ανάπτυξη έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο μόλις πάνω από το ήμισυ του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού κατά 1,2%.Η αποχώρηση του Ζούμα εκτόξευσε το ραντ και θα ωθήσει στην ανάγκη για ξένες επενδύσεις.

Η Goldman Sachs ανέδειξε τη Νότια Αφρική ως την "σημαντική ιστορία μιας αναδυόμενης αγοράς" του 2018 και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν αύξηση 2% φέτος. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να δημιουργηθούν τα εκατομμύρια των απαιτούμενων θέσεων εργασίας.Τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας - όπως η χρόνια έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων - παραμένουν.

Έπειτα, υπάρχει η διαφθορά - από τον αστυνομικό που απαιτεί μετρητά για να αγνοήσει ένα μικρό αδίκημα οδήγησης, ως τα τεράστια ποσά για δωροδοκίες που αναφέρονται σε ανώτερα δημόσια πρόσωπα. Η διαφθορά δεν έχει υπονομεύσει μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτεία.Η Νότια Αφρική εξακολουθεί να έχει πολλά ισχυρά θεσμικά όργανα, ιδίως τη δικαιοσύνη της, αλλά υπάρχει περιορισμένη πίστη στην αστυνομία ή στους εισαγγελείς.Αυτήν την εβδομάδα, σε ένα δικαστήριο στο Ντουρμπάν ακούστηκαν ισχυρισμοί ότι αξιωματούχοι είχαν λάβει τσάντες με χρήματα και διαμάντια από έναν επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε νομικά έγγραφα.

Επίσης το ANC δεν μπορεί να βασιστεί στην εξαιρετική ιστορία του και στη φήμη των γιγάντων που οδήγησαν τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ για να εγγυηθεί την πολιτική εξουσία σήμερα.Μια νεότερη γενιά των πολιτικών του ΑΝΚ προωθείται και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ανικανότητα ή διάπραξη αδικημάτων επικαλούμενη τις προσπάθειες των προγόνων της να οικοδομήσουν μια πολυφυλετική δημοκρατία ενάντια στις συνθήκες.Υπάρχει ανυπομονησία και θυμός.Το τριάντα τοις εκατό του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είναι κάτω των 15 ετών και γι 'αυτούς το ρατσιστικό καθεστώς που έπεσε το 1994 είναι αρχαία ιστορία, όσο τοξική και αν είναι η κληρονομιά του σήμερα.

Το πρώτο καθήκον το Ραμαφόζα θα είναι η ένωση του ANC πριν ξεκινήσει η εκστρατεία για τις εκλογές του 2019.Η πολιτική κυριαρχία του οργανισμού εξακολουθεί να μην απειλείται θεμελιωδώς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Αλλά το ANC πρέπει να περιορίσει τις απώλειες - πρόσφατες δημοτικές δημοσκοπήσεις δείχνουν σοβαρά εμπόδια- και να αποφύγει να εξαναγκαστεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.Αυτό δεν θα είναι εύκολο.Οι δυσαρεστημένοι οπαδοί του Ζούμα θα πρέπει να συνεργαστούν ή να περιθωριοποιηθούν, παρόλο που πολλοί παραμένουν σε θέσεις εξουσίας και οι ιδεολογικές διαμάχες που έχουν χωρίσει το ANC παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτες.

Οι αναλυτές περιέγραψαν την επιλογή του αρχηγού του ANC τον Δεκέμβριο ως σημείο καμπής για τη χώρα και όχι μόνο για το κόμμα.Τώρα ο Ραμαφόζα είναι υπεύθυνος και για τα δύο.Πενήντα τέσσερα εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί - και πολλοί άλλοι σε όλη την ήπειρο και στον κόσμο - θα παρακολουθούν κάθε δήλωση του για να μάθουν αν το μέλλον θα φέρει νέα ελπίδα ή απογοήτευση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος, Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα,poios, notiou afrikis siril ramafoza