Ποιοι σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

Στη Γερμανία η κεντρική τράπεζα, πολλοί πολιτικοί από κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, γνωστοί καθηγητές και διάφορα «περίεργα» ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναγάγει σε πρώτη τους προτεραιότητα να εξωθήσουν την Ελλάδα σε αποχώρηση από το ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει, η σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα, όμως, τους επιτρέπει να ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα πετύχουν το στόχο τους.

Η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι κάτι που απεύχονται οι περισσότεροι εταίροι μας για πολιτικούς λόγους (αναιρείται η πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης), και κυρίως οικονομικούς, γιατί δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης, αφού πρόκειται για μια «αχαρτογράφητη» διαδικασία με πολλές άγνωστες παραμέτρους. Ωστόσο, η αποχώρηση δεν θεωρείται πλέον τόσο καταστροφική όσο θα ήταν πριν από ένα χρόνο, γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε ενισχύθηκε ο αμυντικός μηχανισμός της ευρωζώνης με τη σύσταση και του δεύτερου ταμείου διάσωσης.

Το βέβαιο είναι ότι οι εταίροι έσωσαν την Ισπανία επισπεύδοντας τη διαδικασία, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα να μην έχουν να διαχειριστούν ταυτόχρονα δύο κρίσεις. Βέβαιο και αποδεδειγμένο είναι επίσης ότι προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο. Στις 21 Μαΐου συζητήθηκε σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Εurogroup το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και η άποψη που επικράτησε είναι ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα