Ποινική δίωξη στους δύο συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο δημαρχείο Χίου

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Δημαρχείο Χίου.

Από την Εισαγγελία τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και επίθεσης σε κρατικούς λειτουργούς. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το τέλος Οκτωβρίου.

Χίος: «Όχι» απο το δημοτικό συμβούλιο στη δημιουργία νέας κλειστής δομής

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Χίου απέρριψε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού. Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ τη δημιουργία νέας δομής τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου επιμένει στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μίας δομής για 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση. Αποφασίστηκε, ακόμα, η συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.

Μηταράκης για τη νέα κλειστή δομή: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη

Δήλωση σχετική με τη χθεσινή συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και όσα συνέβησαν εκεί, εξέδωσε σήμερα ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μητσαράκη:

«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση σε βάρος του υφ. Εργασίας Ν. Μηταράκη

Με δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση σε βάρος του βουλευτή Χίου και υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημαρχείο της Χίου, όπου προσερχόταν σε ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Πρέπει όμως, σημείωσε ο κ. Μουτζούρης να γίνει αντιληπτό ότι αυτά συμβαίνουν γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά κάνουν τις τοπικές κοινωνίες να υπερβαίνουν ακόμα και αυτά τα παραδοσιακά όρια τους». Στη δήλωση του ακόμα ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι «οι τοπικές κοινωνίες έκαναν υπομονή καιρό τώρα. Απαιτούμε πλέον από τη Διοίκηση του κράτους να κάνει πράξη άμεσα τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Από τα όσα έχουν εξαγγελθεί ως τώρα δεν έχει υπάρξει το παραμικρό αποτέλεσμα πέραν της αύξησης του αριθμού των μεταναστών στα νησιά. Κοντά στις 50.000 μετανάστες έχουμε στα τρία μεγάλα νησιά από τους οποίους οι μισοί στη Λέσβο. Φτάνει… Στα πλαίσια της νομιμότητας θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για τα νησιά μας και τους νησιώτες».

Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο, από Λέσβο και Σάμο προς άλλες περιοχές της επικράτειας

Συνολικά 500 άτομα μετακινούνται από χθες σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα. Οι 270 αναχώρησαν χθες από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής, ενώ άλλοι 230 αναχωρούν σήμερα από τη Σάμο. Στο σύνολό τους έχουν προσφυγικό προφίλ ή είναι μέλη ευάλωτων κατηγοριών.

Στο μεταξύ, παρά την καλυτέρευση του καιρού, μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους είναι οι ροές από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Τρίτη, στη Λέσβο πέρασαν 284 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 137.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ο πληθυσμός του καταυλισμού σήμερα ανέρχεται στους 19.122. Συνολικά στις δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης και της Μόριας, διαμένουν 21.123 αιτούντες άσυλο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποινική, Χίου,poiniki, chiou