Πομπέο: Έτοιμος ο Τραμπ για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας για τις ενέργειες της στη βορειοανατολική Συρία, εάν "χρειαστεί", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

"Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο", δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. "Αλλά στο

ενδεχόμενο που χρειαστεί κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει τέτοια δράση".

Ο Πομπέο δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα προκαλούσε μια στρατιωτική αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θέλει "να μπει μπροστά από την απόφαση του προέδρου για το αν θα γίνει χρήση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ".

"Αναφέρθηκες στις οικονομικές δυνάμεις που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει", σημείωσε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο του CNBC. "Σίγουρα θα τις χρησιμοποιήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης τις διπλωματικές μας δυνάμεις. Αυτές είναι οι προτιμήσεις μας", ανέφερε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο υπερασπίστηκε την πρόσφατη συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για μια προσωρινή εκεχειρία στη Συρία, σημειώνοντας την απόλυτη πεποίθηση του ότι "έσωσε ζωές".

"Όχι μόνο τις ζωές των Κούρδων μαχητών (SDF), αλλά και εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή", ανέφερε.

"Οι σύμμαχοι μας το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Εξασφαλίσαμε πραγματικές διαβεβαιώσεις για την προστασία εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή από τους Τούρκους στην πορεία της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Νομίζω η δουλειά που κάναμε έσωσε ζωές", δήλωσε.

Αναφερόμενους στους Κούρδους μαχητές σημείωσε: "Μαζί απαλείψαμε την απειλή του χαλιφάτου του ISIS. Αυτό ήταν προς το συμφέρον του SDF και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, και πράγματι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου. Η δέσμευση που κάναμε να δουλέψουμε μαζί τους, την εκπληρώσαμε πλήρως".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα