Πλακιωτάκης: Αξιολόγηση και μελέτες βιωσιμότητας σε 10 λιμάνια με ΤΑΙΠΕΔ

Επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως είπε θα γίνει αξιολόγηση και θα εκπονηθούν μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Διευκρίνισε πως η αξιολόγηση θα γίνει για κάθε λιμάνι χωριστά σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ ειδικά για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

τόνισε πως θα επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια.

Μιλώντας γενικότερα για τη ναυτιλία ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως ενώ ο ελληνικός στόλος αναπτύσσεται, το ελληνικό Νηολόγιο φθίνει. Υπάρχουν πάνω από 4000 πλοία στην ιδιοκτησία Ελλήνων, ενώ στο ελληνικό νηολόγιο είναι 720. "Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει" τόνισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε μονομερή και ιδεοληπτική την προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης στα θέματα της ναυτιλίας "που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου και ισχύος της χώρας. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο, να κάνουμε ομφαλοσκόπηση. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει τον πρώτο λόγο στον τομέα της Ναυτιλίας".

Ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης λέγοντας πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. "Το νηολόγιο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η ολοκληρωμένη βελτίωση των όρων απασχολησιμότητας και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα" είπε.

Σημείωσε πως θα υπάρξει βελτίωση του κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτική εκπαίδευση με νόμο-πλαίσιο που έρχεται για πρώτη φορά. "Μιλάμε για μια νέα αρχιτεκτονική του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης , επενδύουμε στην βιωσιμότητα, θέλουμε ισχυρή Δημόσια εκπαίδευση και θα το πετύχουμε και αναβάθμιση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, δηλαδή ότι ισχύει και σε άλλες χώρες" τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα